Zvjezdane staze: Voyager: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 4: Redak 4:
| ime_serije = '''Zvjezdane Staze: Voyager'''
| ime_serije = '''Zvjezdane Staze: Voyager'''
| orig_naslov = Star Trek: Voyager
| orig_naslov = Star Trek: Voyager
| slika = [[Slika:Voylogo.jpg]]
| slika = Voylogo.jpg|200px
| natpis_pod_slikom =
| natpis_pod_slikom =
| format_serije = [[SF]] (znanstvena fantastika)
| format_serije = [[SF]] (znanstvena fantastika)
Redak 12: Redak 12:
| producent = [[Brannon Braga]]
| producent = [[Brannon Braga]]
| izvršni_producenti = [[Brannon Braga]]<br>[[Jeri Taylor]]
| izvršni_producenti = [[Brannon Braga]]<br>[[Jeri Taylor]]
| glumci = Vidi [[zvjezdane staze:Voyager#Glavni likovi|Glavni likovi]]
| glumci = Vidi [[zvjezdane staze:Voyager#Likovi|Likovi]]
| država = [[SAD]]
| država = [[SAD]]
| jezik = [[engleski]]
| jezik = [[engleski]]

Inačica od 14. kolovoza 2007. u 21:42

Zvjezdane Staze: Voyager
Naslov izvornika
Star Trek: Voyager
FormatSF (znanstvena fantastika)
AutorRick Berman
Michael Piller
Jeri Taylor
Razvoj15. siječanj 1995. - 23. svibanj 2001.
GlumciVidi Likovi
Država podrijetlaSAD
Jezikengleski
Broj epizoda172
Produkcija
ProducentBrannon Braga
Trajanje epizodeoko 45 min.
Prikazivanje
TV kućaUPN
Emitiranje16. siječanj 1995. – 23. svibanj 2001.
Prethodnik
Kronologija sezona
← Prijašnja
Sljedeća →
Zvjezdane staze: Enterprise
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u
Datoteka:StarTrek VOY.JPG
Slika prikazuje članove posade, a u pozadini se nalazi čuveni NCC-74656 U.S.S. Voyager

Zvjezdane staze (engl. Star Trek) su američka znanstveno-fantastična serija, koju je osmislio Gene Roddenberry. Serijal Voyager je sniman od 1995 do 2001. Voyager se od svih serijala razlikuje po tome što glavnu riječ vodi kapetanica Kathryn Janeway (glumi ju Kate Mulgrew), dok su kod ostalih serijala tu čast imali muškarci.

Kratak sadržaj

U prvoj epizodi "Skrbnik" (engl. "Caretaker") 2371.g. Voyager, novi istraživački brod Intrepid klase, od Zvjezdane flote dobiva zadatak pronaći Makije - skupinu terorista pod vodstvom Chakotaya (nekadašnjeg časnika Zvjezdane flote) koji prosvjeduju zbog manjkavog mirovnog sporazuma između Federacije i Kardasijanske unije. Međutim, Voyager i Makiji su poslani u Delta kvadrant, područje udaljeno oko 70.000 svjetlosnih godina od Zemlje, pri čemu na Voyageru poginu glavni brodski liječnik, prvi časnik Cavit i poručnica Stadi (kormilarka). Poslalo ih je biće znano kao Skrbnik. Jedino ih Skrbnik pomoću sustava zvanog Mreža može vratiti natrag u Alfa kvadrant, no kapetanica je primorana uništiti Mrežu kako bi zaštitila Okampe i spriječila zlouporabu od strane Kazonaca. Tako Voyager ostaje zaglavljen u Delta kvadrantu, daleko od kuće. Budući da je pri uništenju Mreže uništen i makijski brod, posada makijskog broda, uključujući i Chakotaya, prisiljena je surađivati s Voyagerovom posadom. Posadi se istovremeno priključuju i Neelix (Talaksijanac), koji postaje brodski kuhar i časnik za raspoloženje, te Kes, njegova djevojka (Okampa).

U početku je bilo velikih problema sa makijskim članovima posade, no na kraju serije djeluju kao jedinstvena i cjelovita posada odana kapetanici Janeway.Tijekom svojeg putovanja kući posada Voyagera susreće mnoge miroljubive, ali i veoma opasne vrste, poput Borga. U dvodjelnoj epizodi Škorpion (engl. Scorpion, 3x26 - 4x01) na Voyager dolazi Sedma od Devet, tercijarni dodatak Unimatrici 01 (drugim riječima, njena svrha je bila da zastupa Borga u komunikaciji sa vanjskim vrstama). Bilo je velikih problema pri njenoj integraciji u posadu i prihvaćanju ljudskih društvenih vrijednosti i osobina koje se temelje na jedinstvenosti uma, što je Sedmoj predstavljalo poteškoće zbog Borgove filozofije "kolektiva". Uz pomoć kapetanice Janeway iz budućnosti, Voyager se 2378., nakon 7 godina putovanja uspješno vraća na Zemlju.

Likovi

Glavni likovi

Lik Pozicija Glumac !
Kathryn Janeway Kapetanica Kate Mulgrew
Chakotay Prvi časnik Robert Beltran
Tuvok Taktički časnik i šef osiguranja Tim Russ
B’Elanna Torres Zapovjednica stroja Roxann Dawson
Tom Paris Kormilar Robert Duncan McNeill
Harry Kim Istraživački časnik Garrett Wang
The Doctor Doktor Robert Picardo
Neelix Kuhar i Časnik za raspoloženje Ethan Phillips
Kes Pomoćnica doktora Jennifer Lien
Sedma od Devet Radi u zvjezdarnici Jeri Ryan

Rase

Voyager je susreo mnoge rase, od kojih su ovdje navedene samo neke:

Borg - Nekoć normalna humanoidna vrsta, postao je jednom od najvećih prijetnji u čitavoj galaksiji. Svojem Kolektivu pridodaje nove radilice postupkom asimilacije, tj. ubrizgavanjem nanosondi i stavljanjem mehaničkih usadaka na tijelo radilice. Asimilacijom Borg ne pridodaje Kolektivu samo nove radilice, nego i ukupno znanje koje je žrtva posjedovala. Asimiliranjem žrtava Borg je asimilirao i njihove tehnologije. Tako su postali jedna od tehnološki najsavršenijih vrsta u sveukupnom Star Trek univerzumu. Svi njihovi brodovi imaju poznate geometrijske oblike, poput kocke, kugle, piramide itd. Poznata je njihova tehnologija remoduliranja frekvencija štitova kojom se enormnom brzinom prilagođavaju na gotovo sve vrste oružja kojima ih se želi ugroziti.Borgovska flota putuje tzv. transwarp kanalima, preko kojeg se Voyager vratio kući 2378. godine, te ga uništio. Time je nanijeo veliku štetu Borgu, budući da su dotični izgubili osnovno sredstvo instant-putovanja u Alfu kvadrant.

Inače, mnogi zamjeraju serijalu Voyager što je Borga prikazao kao puno lakšeg neprijatelja nego što je bio u Sljedećoj generaciji (u ostalim serijalima je nailazak na Borga značio gotovo sigurnu asimilaciju).

Ferengiji - Ferengiji su izrazito škrta vrsta. Profit je duboko ukorijenjen u sve pore njihova društva. Imaju nekoliko stotina pravila, poput npr. 6. "Nemoj dopustiti da ti obitelj stoji na putu do zarade!" ili 23. "Ništa nije važnije od tvog zdravlja... Osim tvog novca."

Hirogenci - Hirogenci su vrsta čiji je glavni cilj lov. Jednom prilikom su zauzeli Voyager i od njega napravili lovište. (ep. Tamna fronta, engl. Dark frontier, 5x15-5x16)

Klingonci - Klingonci su ratnička vrsta koja ni pod koju cijenu ne želi izgubiti čast. Hrabri su u borbi i veoma nagli.

Okampe - Okampe su miroljubiva vrsta na koju pazi Skrbnik.

Q-Q su svemoguća vrsta u svemiru koja se ne smije miješati u ishod događaja u svemiru. Međutim nekoliko su puta posjetili Voyager.

Vrsta 8472 - Ekstremno opasna vrsta. Živi u tzv. fluidnom svemiru. Ime im je dao Borg. Voyager se susreo s njima u trenutku kada su uništili nekoliko Kocki. Budući da je Voyager upravo u tom razdoblju trebao proći kroz Borgov dio Delta kvadranta, kapetanica Janeway je ovdje izvukla korist. Naime, Doktor je proizveo tehnologiju koja može pomoći Borgu da pobjedi Vrstu 8472. Vidjevši da Borg nema izgleda, a kapetanici očajnički treba slobodan prolaz kroz njihovo područje, kapetanica sklapa savez s njima: ona će Borgu dati oružje, a zauzvrat će on pružiti nesmetan prolaz Voyageru. Tako je flota Vrste 8472 nepopravljivo oštećena, te je izgubila rat.

Talaksijanci - su miroljubiva vrsta raštrkana po svemiru. Neelix je Talaksijanac.

Vedejci - su vrsta koja pati od strašne bolesti te su zbog toga nekoliko puta od posade Voyagera željeli uzeti organe.

Zanimljivosti

  • Jordanski kralj Abdullah II, fan Zvjezdanih staza, se pojavio u jednoj epizodi ali nije rekao nijednu riječ
  • Na početku druge epizode posada je počela koristiti nove fazore iako ih u epizodama nikad nisu ugradili
  • Britanac Tony Alleyne je u svoj stan u gradiću Hinckleyu uložio gotovo 30.000 funti kako bi ga pretvorio u repliku Voyagerovog mosta i teleporterske sobe. Taj pothvat doveo je do osobnog bankrota i raspada njegova braka, no Alleyne ga je nedavno prodao za čak 400.000 funti!
    Datoteka:Tony alleyne voy.JPG
    Tony Alleyne u svom "Voyageru"

Nagrade i nominacije

Serija je osvojila nagradu Saturn za:

Vanjske poveznice

Startrek.com

Voyager na IMDB.com