Razlika između inačica stranice »Ljudevit Posavski«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 3.011 bajtova ,  prije 12 godina
dopuna teksta
m
(dopuna teksta)
'''Ljudevit Posavski''' bio je [[knez]] [[Panonska Hrvatska (kneževina)|Panonske Hrvatske]], a vladao je od [[810.]] do [[823.]] godine. Sjedište mu je bilo u [[Sisak|Sisku]]. U „Franačkim ljetopisima“ poznat je kao ''Liudewitus, dux Pannoniae inferioris'' (Ljudevit, knez Donje Panonije).<ref>''Annales regni Francorum'', 818.</ref>
'''Ljudevit Posavski''' vladao [[810]]. - [[823]]. godine. Vidi članak [[Borna]] za više detalja o njegovoj vladavini.
 
==Borbe s Franicma==
Ljudevit Posavski bio je knez [[Posavska Hrvatska|Posavske Hrvatske]] sa sjedištem u [[Sisak|Sisku]], u doba kad je [[Franci|franački]] kralj bio [[Ludovik I. Pobožni]] (od [[814.]]), a franačko je plemstvo prigrabilo veću moć. Nakon žalbe Ludoviku ([[814.]]), a na poticaj [[Bizant]]a, Ljudevit diže ustanak protiv Franaka.
Nakon smrti [[Karlo Veliki|Karla Velikog]], carem postaje njegov sin [[Ludovik I. Pobožni]] ([[814.]]-[[840.]]) koji nije energijom dostizao svoga oca, te su veću moć u carstvu prigrabili velikaši. Među njima je bio i [[Furlanija|furlanski]] [[markgrof]] [[Kadolah]] ([[800.]]-[[819.]]) koji je sa svojom vojskom prodirao na područje Panonske Hrvatske i ondje pljačkao. Ljudevit stoga [[818.]] godine šalje svoje izaslanike caru Ludoviku u [[Heristall]], kako bi se ondje požalili na Kadolahove postupke. No izaslanici se vraćaju bez da su njihovi problemi uzeti u ozbiljnije razmatranje, što Ljudevita potiče na otpor [[Franci]]ma. Tako dolazi i do prvog sukoba, no Kadolah ne postiže nikakav uspjeh, te se vraća u Furlaniju i uskoro umire. U srpnju [[819.]] car Ludovik održava Sabor u [[Ingelheim]]u na koji dolaze i izaslanici kneza Ljudevita, kako bi ponudili mir Francima, no car to ne prihvaća.
 
Ljudevit tada traži saveznike među susjedima. Knez [[Primorska Hrvatska (kneževina)|Primorske Hrvatske]] [[Borna]] već je ranije pristupio uz Franke, kako bi u njima stekao jakog saveznika u odnosu na [[Bizant]], dok su uz Ljudevita pristali [[Karantanija|Karantanci]] i [[Timočani]], i jedni i drugi [[Slaveni]]. Već u jesen [[819.]] novi furlanski markgrof [[Balderik]] kreće s vojskom u Karantaniju gdje poražava Ljudevita u bitki na [[Drava|Dravi]]. Istovremeno, prema sjeveru nadiru i snage Primorske Hrvatske te dolazi do bitke na [[Kupa|Kupi]]. Pritom s Bornine strane na Ljudevitovu prelaze Gačani iz župe [[Gacka (pokrajina)|Gacke]], koje predvodi Ljudevitov tast Dragomuž i time odlučuju pobjednika. Na povratku će Borna ponovno pokoriti Gačane. Ljudevit već u prosincu iste godine provaljuje na jug protiv Borne čija se vojska zatvorila u utvrde i iz njih i s planina napadala panonsku vojsku, pa se ova morala povući na sjever. U tim je bitkama Ljudevit izgubio oko 3000 vojnika, preko 300 konja i mnogo hrane.
Nakon što je [[819.]] potukao [[markgrof]]a [[Kadolah]]a, pokušava se nagoditi s kraljem, no ovaj odbija dogovor. Ljudevitu su se u ustanku pridružili [[Slovenci]] i [[Timočani]], ali ne i knez [[Primorska Hrvatska (kneževina)|Primorske Hrvatske]], [[Borna]].
 
Nakon Sabora u [[Aachen]]u [[820.]] godine, na kojem sudjeluje i knez [[Borna]], u proljeće iste godine započinje novi pohod na Ljudevita iz tri smjera: sjeverna franačka vojska iz [[Bavarska|Bavarske]], dolinom [[Dunav]]a, pa preko Drave prodire prema Panonskoj Hrvatskoj; južna vojska iz Furlanije, preko [[Alpe|Alpi]]; treća vojska iz [[Tirol]]a preko [[Koruška|Koruške]]. Prve dvije vojske Ljudevitove su snage zaustavile, prvu na Dravi, a drugu u Alpama. Pred trećom je uzmakao prema Hrvatskoj, što je onda otvorilo put i ostalima. Nakon prodora u područje između [[Sava|Save]] i Drave, Francima ostaje jedino pljačkanje, budući da Ljudevit ondje nije zapodjenuo bitke. Slično se ponovilo i sljedeće godine, [[821.]] U listopadu te godine, na Saboru u [[Diedenhofen]]u, franački vojskovođe izvješćuju cara kako se Ljudevit nije htio upustiti u bitku.
Ustanak i borbe nastavili su se kroz [[820]]. i [[821.]], da bi se tek [[822.]]. Ljudevit povukao i sklonio na jugu. Prethodno se mislilo da se bio sklonio u [[Raška|Rašku]], no [[Nada Klaić]] dokazuje da se sklonio u područje oko [[Srb]]a u [[Primorska Hrvatska (kneževina)|Primorskoj Hrvatskoj]]. Potom je našao utočište kod Bornina ujaka Ljudemisla koji ga je kasnije, temeljem franačkog zahtjeva dao smaknuti.
 
==Bijeg i smrt==
Tek [[822.]] godine Ljudevit napušta [[Sisak]] i bježi pred vojskom koja pristiže iz Furlanije na jug (prije se mislilo da je pobjegao među Srbe, no [[Nada Klaić]] dokazuje da je pobjegao u mjesto [[Srb]]), a sljedeće godine i dalje prema moru, gdje je se sklanja kod Ljudemisla, Bornina ujaka. Borna je već [[821.]] umro. U „Katalogu knezova i kraljeva Dalmacije i Hrvatske“ spominje se Ljudemisl kao knez (''dux''), a ''Annales Fuledenses'' navodi da je Ljudevit pobjegao knezu Ljudemislu ''in Dalmatas''. Na koncu, [[823.]], Ljudemisl pogubljuje Ljudevita.
 
==Izvori==
*''Annales regni Francorum inde ab a. 741 usque ad a. 829, qui dicuntur Annales Laurissenses maiores et Einhardi''. Herausgegeben von Friedrich Kurze. XX und 204 S. 8°. 1895. Nachdruck 1950.
 
==Literatura==
*Rudolf Horvat, ''Povijest Hrvatske I. (od najstarijeg doba do g. 1657.)'', Zagreb 1924.
*Nada Klaić, ''Povijest Hrvata u ranom srednjem vijeku'', Zagreb 1975.
*Ivan Mužić, „Hrvatska povijest devetoga stoljeća“, (Povjesnice Hrvata 3), Split 2007. ISBN 978-953-263-034-3[http://www.muzic-ivan.info/hrvatska_povijest.pdf]
 
==Bilješke==
{{reflist}}
 
== Vanjske poveznice ==
16.472

uređivanja

Navigacijski izbornik