Aberacija svjetlosti: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Loveless (razgovor | doprinosi)
JAnDbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: cs:Aberace (astronomie)
Redak 10: Redak 10:


[[bg:Аберация (астрономия)]]
[[bg:Аберация (астрономия)]]
[[cs:Aberace (astronomie)]]
[[de:Aberration (Astronomie)]]
[[de:Aberration (Astronomie)]]
[[en:Aberration of light]]
[[en:Aberration of light]]

Inačica od 3. listopada 2007. u 19:25

Aberacija svjetlosti je u astronomiji prividna promjena položaja nebeskog tijela koje se javlja kao posljedica rotacije Zemlje oko Sunca i oko svoje osi, kombiniranog s brzinom širenja svjetlosti u medijima različitoga indeksa loma.

Aberacija Sunca

Prilikom promatranja sa Zemlje, Sunčeva svjetlost ili svjetlost s bilo kojeg drugog nebeskog tijela ima aberaciju. Sunčevoj svjetlosti treba oko 8,3 minuta da stigne do Zemlje. Dok svjetlost putuje, Zemlja se okreće oko Sunca, pa promatraču na Zemlji izgleda da da Sunce pomaklo. Ta prividna promjena položaja Sunca se zove aberacioni kut i iznosi oko 20 lučnih sekundi. Ova vrijednost je nazvana konstantnom aberacije. Aberacija se mijenja u toku godine između svoje najveće vrijednosti od 20"83 (2.siječnja) do svoje najmanje vrijednosti od 20"14 (2.srpnja). Na ovaj način Sunce se nalazi za 8,3 minuta u budućnosti, što je ujedno i vrijeme koje treba svjetlosti da stigne do naših očiju.

Aberaciju Sunca i brzinu rasrostiranja svjetlosti otkrio je O. Remer na pariškoj zvjezdarnici pri opažanju Jupiterovog satelita prilikom ulaska u sjenku Jupitera.