Wikipedija:Kategorije: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
→‎Glavne smjernice: bris prastari podatak
Redak 51: Redak 51:
=== Pitanja ===
=== Pitanja ===


* pri izboru imena kategorije uputno je pročitati članak [[Decimalni sustav klasifikacije]], a ukoliko se ne možemo sami domisliti koje bi ime za neku kategoriju bilo najbolje, [[Wikipedija:Kafić]] je pravo mjesto za postaviti pitanje.
* pri izboru imena katno je pročitati članao mjesto za postaviti pitanje.


== Poveznice ==
== Poveznice ==

Inačica od 6. listopada 2007. u 13:34

Na stranici Kako uređivati stranicu napisano je ukratko što pojam kategorije znači na wikipediji i kako ih koristiti, ovdje će to biti potanko opisano.

Kako dodati članak u kategoriju

Dovoljno je na dnu stranice napisati [[Kategorija:Ime_kategorije]].

Stranica Hrvatska se kategorizira u kategoriju Kategorija:Države svijeta tako što se na dnu stranice napiše slijedeće:
[[Kategorija:Države svijeta]].

Ukoliko se naziv članka sastoji od nekoliko riječi (ime i prezime), onda valja kategoriju navesti ovako:
[[Kategorija:Biografije|Prezime, Ime]]

Na taj način članci u kategoriji (osobe) nisu sortirani prema imenima nego prezimenima.

Članak će biti dodan kategoriji bez obzira je li sama kategorija već kreirana. Preporučljivo je, zbog preglednosti wikipedije, članke dodavati u već postojeće kategorije

Kategorije - razlozi za, razlozi protiv i zaključak

Razlozi za stvaranje kategorija

Ukoliko nekome padne na pamet "pokriti" svojim člancima cijelo jedno područje (npr. Matematiku, planete Sunčeva sustava, itd.) vrlo je zgodno objediniti taj rad nekako, tako da svi lako možemo vidjeti koji su članci iz tog područja napisani.
To možemo učiniti ručno, stvarajući popise koje ćemo ručno održavati (što je lako na početku, ali je dugoročno pogrešan pristup, jer ne pišemo članke samo mi, tako da popis valja ažurirati ne samo ako smo sami dodali neki članak zadanoj temi, nego treba povremeno provjeravati da li je i netko drugi dodao neki članak temi, a nije znao da postoji popis članaka zadane teme), a druga mogućnost je osloniti se na automatsko kreiranje popisa članaka koji pripadaju određenoj temi.

Protiv kategorija

Postoji stanovište koje tvrdi da je wikipedija sama po sebi prekrasna, puna poveznica, i da je nametanje kategorija zapravo nasilje nad njom, jer onaj tko želi doći do informacija srodnih onima u članku koji upravo čita, treba samo kliknuti na poveznice u članku. Takvo stajalište je manjkavo iz barem jednog razloga:

  • neki članci na wikipediji u sebi ne sadrže niti jedne poveznice, time nisu ništa manje vrijedni od drugih članaka punih internih poveznica, no čitatelj nema lakog načina doći do ostalih članaka iz istog područja na wikipediji (mora koristiti neki vid pretraživanja)
  • ukoliko članak i sadrži poveznice, te poveznice ne moraju upućivati striktno na ostale članke teme koju članak obrađuje, nego mogu upućivati na neke sasvim nove teme, u duhu wikipedije

Zaključak

Postaviti neki članak u kategoriju traži vrlo malo vremena, a potencijalna dobit za čitatelja (razlog zbog kojeg je wikipedija i stvorena) je velika -> ukoliko neka tema nema svoj specijalizirani popis važnijih članaka, kategorija je jednostavno rješenje. Stoga se sve one koji bilo stvaraju nove članke na wikipediji ili uređuju postojeće upućuje da provjere da li članak koji uređuju pripada nekoj kategoriji, i ukoliko ne pripada, slobodno ga je dometnuti u odgovarajuću kategoriju.


Upute za stvaranje kategorija

Smjernica bi mogla biti ne kreirati kategoriju ako će u njoj biti manje od pet članaka, i stvarati smislene kategorije, npr. "Glavni gradovi" ili "Gradovi Hrvatske" su dobri primjeri, "200 rođenja", "200 smrti" "200" su loši primjeri, jer kako utvrditi tko se rodio, umro ili što se uopće dogodilo 200-te godine naše ere ili prije Krista?"

Glavne smjernice

  • ukoliko na wikipediji postoji desetak ili više članaka nekog područja koji ne pripadaju nijednoj kategoriji, to predstavlja dovoljan razlog za stvaranje nove kategorije
  • ukoliko neka postojeća kategorija preraste 50, 100 ili 200 članaka, vrijeme je da se razmotri njeno dijeljenje/stvaranje novih kategorija. Neke kategorije je lako podijeliti, neke nije.
  • wikimedija softver danas elegantno barata i s velikim kategorijama (stoga su sve godine od 0-2050 u jednoj kategoriji), tako da je dozvoljeno stvarati velike kategorije, no nije preporučeno

Što izbjegavati

  • NE kreirati kategoriju ako će u njoj biti manje od pet članaka (npr. kategorija Krug kao matematički pojam imat će najviše dva članka: krug i kružnica)
  • NE kreirati kategoriju ako u njoj ima manje od pet članaka (npr. kategorija Nigerija može imati na stotine članaka, no dok je na hrvatskoj wikipediji jedan jedini članak o Nigeriji, takva kategorija nam ne treba)
  • NE kreirati besmislene kategorije (gornji primjer 200 rođenja dobro oslikava situaciju, jer možemo biti sigurni da se te godine rodilo mnogo ljudi, neki su možda čak bili i značajni, no koji su to?)
  • Stranice suradnika wikipedije se ne kategoriziraju kao takve (na en wikipediji se kategoriziraju po jezicima koje suradnici poznaju, no hrvatskoj wikipediji to u ovom trenutku još nije nužno).

Pitanja

  • pri izboru imena katno je pročitati članao mjesto za postaviti pitanje.

Poveznice