Marketing: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 46: Redak 46:


'''Konzumerizam''' je organizirani pokret građana i vladinih agencija s ciljem unapređenja prava i snage potrošača u odnosu prema prodavačima. Ralph Nader je dao najveći doprinos razvoju konzumerizma.
'''Konzumerizam''' je organizirani pokret građana i vladinih agencija s ciljem unapređenja prava i snage potrošača u odnosu prema prodavačima. Ralph Nader je dao najveći doprinos razvoju konzumerizma.
Osnovni vidovi zaštite potrošača odnose se na –
*nepovoljnu kvalitetu i osobine proizvoda i usluga
*nerealnu cijenu proizvoda i usluga
*persuazivnost promocijskih aktivnosti
*neadekvatnu i nesuvremenu prodaju i distribuciju proizvoda


Zakon o zaštiti potrošača Republike Hrvatske donesen je 29. svibnja 2003. godine.

'''Etički kodeks''' je skup pravila i standarda ponašanja kojih se moraju pridržavati zaposlenici poduzeća o čijem se kodeksu radi. Etički kodeks je od velikog značaja za poslovanje poduzeća jer će svako poduzeće koje posluje etično biti prepoznato kao poželjni partner i potrošačima i poslovnim subjektima i biti shvaćeno kao društveno odgovorno.

== Istraživanje tržišta ==

Istraživanje tržišta je srž sustava donošenja odluka u upravljanju marketingom. Istraživanja tržišta mogu se promatrati kao pretežito projektno orijentirana, i to za prikupljanje unaprijed određenih podataka u svrhu dobivanja unaprijed određenih informacija. Istraživanje tržišta, kao i ''MIS''- marketinški informacijski sustav, pruža potporu donošenju marketinških odluka.
Prema jednostavnoj definiciji, istraživanje tržišta je naprijed osmišljeni (planirani) proces prikupljanja i analiziranja podataka, u svrhu pružanja informacija bitnih za donošenje marketinških odluka o upravljanju marketingom.

Istraživački proces uključuje faze:
*Definiranje cilja istraživanja
*Prikupljanje i vrednovanje sekundarnih podataka
*Dizajniranje primarnog istraživanja
*Prikupljanje primarnih podataka
*Obrada, analiza i interpretacijaprikupljenih podataka
*Sastavljanje izvješća istraživanja

Osnovne metode istraživanja:
#Izviđajna (eksplorativna) metoda
#Opisna (deskriptivna) metoda
#Uzročna (kauzalna) metoda

== Ponašanje potrošača ==

Ponašanje potrošača je proces pribavljanja i konzumiranja proizvoda, usluga i ideja od potrošačke jedinice.
Uključuje i poslijeprodajne procese koji obuhvaćaju vrednovanje i poslijeprodajno ponašanje. Pod
potrošačkom jedinicom smatra se pojedinac ili kućanstvo koje donosi odluku. Ova definicija upućuje na zaključak da je rijec o procesu.
Postoje tri faze koje čine cjelinu ponašanja potrošača:
#Faza kupnje – tu se razmatraju čimbenici koji utjecu na izbor proizvoda ili usluga.
#Faza konzumiranja – bavi se procesom konzumiranja i stjecanja iskustvom koje ima značenje za buduće ponašanje.
#Faza odlaganja – odluka potrošaca o tome što da učini s iskorištenim proizvodom ili onim što je ostalo od njega.

Ponašanje potrošača je pod utjecajem:
*Društvenih čimbenika
*Osobnih čimbenika
*Psiholoških procesa

'''Proces donošenja odluke o kupovini''' znatno varira po svojoj kompleksnosti. Stoga se svi procesi donošenja odluke o kupovini mogu kategorizirati u rasponu od rutinske kupovine preko modificirane do ekstenzivnog rješavanja problema.
Na tržištu osobne potrošnje proces se dijeli u nekoliko faza:
#Spoznaja problema
#Traženje informacija
#Vrednovanje alternativa
#Odluka o kupovini
#Poslijekupovni procesi


[[Kategorija:Mikroekonomija]]
[[Kategorija:Mikroekonomija]]

Inačica od 12. listopada 2007. u 16:17

Marketing je profitabilno zadovoljenje potreba. Predstavlja dinamično područje poslovne ekonomije koja počiva na tržišnoj razmjeni.

"Marketing je društveni i upravljački proces koji putem stvaranja, ponude i razmjene proizvoda od vrijednosti s drugima, pojedinci i grupe dobivaju ono šta im je potrebno ili što žele" - Phillip Kotler

Marketing se bavi potrebama ljudi i pronalazi načine zadovoljenja tih potreba. Također pronalazi i potrebe kojih potrošači u datoj točki vremena još nisu svjesni, te također pomaže u oblikovanju proizvoda za njihovo zadovoljenje (Primjer: Walkman, SONY).


Razvoju marketinga prethodilo je nekoliko faza:

  1. Proizvodna koncepcija
  2. Koncepcija proizvoda
  3. Prodajna koncepcija
  4. Koncepcija marketinga
  5. Koncepcija potrošača
  6. Koncepcija društvenog marketinga


1. Proizvodna koncepcija okrenuta je proizvodu. Ona pretpostavlja da će proizvođač favorizirati one proizvode koji su šire dostupni po nižoj cijeni. Menadžeri se usredotočuju na visoku učinkovitost, masovnu proizvodnju, niže fiksne troškove (fiksni troškovi, varijabilni troškovi)

2. Koncepcija proizvoda temelji se na pretpostavci da visookvalitetan proizvod sam pronalazi kupca. Prodajni koncept bazira se na agresivnoj promociji i prodaji. Polazi od pretpostavke da se sve može prodati samo treba proizvod agresivno nuditi kupcu. Naravno, primjetno je da ovaj koncept i može imati smisla u slučajevima kada je potražnja veća od ponude datog proizvoda, što je danas vrlo rijedak slučaj. Koncepcija često rezultira pojavom marketinške miopije.

3. Prodajna koncepcija usmjerena je na realizaciju transakcija prodaje, a ne na izgradnju dugoročnih profitabilnih odnosa s potrošačima.

4. Koncepcija marketinga naglašava analizu potrošača. Elementi marketinškog miksa prilagođavaju se potrebama i željama potrošača. Glavno obilježje ove koncepcije je da ponuda nadmašuje potražnju te je jaka konkurencija. Stoga poduzeća moraju prilagoditi proizvode i usluge potražnji tj. potrošačima.

5. Koncepcija potrošača ima naglasak na personalizaciju ponude prema obilježjima potrošača. Počiva na masovnoj kastomatizaciji.

6. Koncepcija društvenog marketinga temelji se na društvenoj odgovornosti i brizi o zaštiti okoliša, ograničenim prirodnim resursima, brzom rastu stanovništva i dr. Cilj je ostvariti ravnotežu između profita poduzeća, želja potrošača i zahtjeva društva.

Marketinški miks

Često nazivan 4P, marketinški miks je način kako ostvariti planirane ciljeve. Predstavlja specifičnu kombinaciju elemenata koje se koriste za istovremeno postizanje ciljeva poduzeća i zadovoljenje potreba i želja ciljnih tržišta. Sastoji se od četiri osnovne varijable koje je grupirao E. Jerome McCarthy.

Varijable 4P:

  1. proizvod
  2. cijena
  3. promocija
  4. prodaja i distribucija

U okviru svake temeljne varijable, marketinški stručnjaci mogu izabrati brojne kombinacije pripadajućih im elemenata pa se tako govori o proizvodnom, cjenovnom, promotivnom te prodajnom i distribucijskom miksu kao sastavnim dijelovima marketinškog miksa.

Marketinška etika

Pod definicijom marketinške etike ulaze svi principi, vrijednosti i standardi ponašanja koje moraju slijediti marketinški stručnjaci. Etika zahvaća područja svih marketinških funkcija i aktivnosti. Problemi vezani uz etiku u marketingu stari su kao i sam marketing. Naime, unatoč postojanju principa, vrijednosti i standarda javlja se problem njihove jedinstvenosti – koncept etike i poslovnog morala razlikuje se od kulture do kulture. Marketinški stručnjaci moraju se voditi etičkim načelima i brinuti o činjenici da su etički standardi različito prihvaćeni u različitim kulturama.

Konzumerizam je organizirani pokret građana i vladinih agencija s ciljem unapređenja prava i snage potrošača u odnosu prema prodavačima. Ralph Nader je dao najveći doprinos razvoju konzumerizma. Osnovni vidovi zaštite potrošača odnose se na –

  • nepovoljnu kvalitetu i osobine proizvoda i usluga
  • nerealnu cijenu proizvoda i usluga
  • persuazivnost promocijskih aktivnosti
  • neadekvatnu i nesuvremenu prodaju i distribuciju proizvoda

Zakon o zaštiti potrošača Republike Hrvatske donesen je 29. svibnja 2003. godine.

Etički kodeks je skup pravila i standarda ponašanja kojih se moraju pridržavati zaposlenici poduzeća o čijem se kodeksu radi. Etički kodeks je od velikog značaja za poslovanje poduzeća jer će svako poduzeće koje posluje etično biti prepoznato kao poželjni partner i potrošačima i poslovnim subjektima i biti shvaćeno kao društveno odgovorno.

Istraživanje tržišta

Istraživanje tržišta je srž sustava donošenja odluka u upravljanju marketingom. Istraživanja tržišta mogu se promatrati kao pretežito projektno orijentirana, i to za prikupljanje unaprijed određenih podataka u svrhu dobivanja unaprijed određenih informacija. Istraživanje tržišta, kao i MIS- marketinški informacijski sustav, pruža potporu donošenju marketinških odluka. Prema jednostavnoj definiciji, istraživanje tržišta je naprijed osmišljeni (planirani) proces prikupljanja i analiziranja podataka, u svrhu pružanja informacija bitnih za donošenje marketinških odluka o upravljanju marketingom.

Istraživački proces uključuje faze:

  • Definiranje cilja istraživanja
  • Prikupljanje i vrednovanje sekundarnih podataka
  • Dizajniranje primarnog istraživanja
  • Prikupljanje primarnih podataka
  • Obrada, analiza i interpretacijaprikupljenih podataka
  • Sastavljanje izvješća istraživanja

Osnovne metode istraživanja:

  1. Izviđajna (eksplorativna) metoda
  2. Opisna (deskriptivna) metoda
  3. Uzročna (kauzalna) metoda

Ponašanje potrošača

Ponašanje potrošača je proces pribavljanja i konzumiranja proizvoda, usluga i ideja od potrošačke jedinice. Uključuje i poslijeprodajne procese koji obuhvaćaju vrednovanje i poslijeprodajno ponašanje. Pod potrošačkom jedinicom smatra se pojedinac ili kućanstvo koje donosi odluku. Ova definicija upućuje na zaključak da je rijec o procesu. Postoje tri faze koje čine cjelinu ponašanja potrošača:

  1. Faza kupnje – tu se razmatraju čimbenici koji utjecu na izbor proizvoda ili usluga.
  2. Faza konzumiranja – bavi se procesom konzumiranja i stjecanja iskustvom koje ima značenje za buduće ponašanje.
  3. Faza odlaganja – odluka potrošaca o tome što da učini s iskorištenim proizvodom ili onim što je ostalo od njega.

Ponašanje potrošača je pod utjecajem:

  • Društvenih čimbenika
  • Osobnih čimbenika
  • Psiholoških procesa

Proces donošenja odluke o kupovini znatno varira po svojoj kompleksnosti. Stoga se svi procesi donošenja odluke o kupovini mogu kategorizirati u rasponu od rutinske kupovine preko modificirane do ekstenzivnog rješavanja problema. Na tržištu osobne potrošnje proces se dijeli u nekoliko faza:

  1. Spoznaja problema
  2. Traženje informacija
  3. Vrednovanje alternativa
  4. Odluka o kupovini
  5. Poslijekupovni procesi