Sputnjik 1: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
iw + sitno
Redak 3: Redak 3:


Sputnjik 1 je bio prvi [[umjetni satelit]] izbačen u orbitu [[4. listopada]] [[1957]]. godine. On je lansiran iz kozmodroma koji je pripadao [[SSSR]]-u, Bajkonur. U kozmos ga je odnijela [[raketa]] R-7 koju je projektirao [[Sergej Korolov]] za prenošenje [[atomska bomba|atomskih bombi]]. Masa Sputnjika 1 je 83 kg. U njega su ubačena i 2 radio predajnika. On se kretao po orbiti udaljenoj 250 kilometara od [[Zemlja|Zemlje]]. Njegov početak je započeo [[svemirska utrka|utrku]] između SSSR-a i SAD, koji su napravili Apollo 11 i poslali prvog čovjeka na [[Mjesec]] 1969. godine.
Sputnjik 1 bio je prvi [[umjetni satelit]] izbačen u orbitu [[4. listopada]] [[1957]]. godine. On je lansiran iz kozmodroma koji je pripadao [[SSSR]]-u, Bajkonur. U svemir ga je odnijela [[raketa]] R-7 koju je projektirao [[Sergej Korolov]] za prenošenje [[atomska bomba|atomskih bombi]]. Masa Sputnjika 1 je 83 kg. U njega su ubačena i 2 radio odašiljača. Kretao se po orbiti udaljenoj 250 kilometara od [[Zemlja|Zemlje]]. Njegovo lansiranje započelo je [[svemirska utrka|svemirsku utrku]] između SSSR-a i SAD, koji su napravili Apollo 11 i poslali prvog čovjeka na [[Mjesec]] 1969. godine.


Poslije Sputnjika 1 lansirana je serija satelita pod tim nazivom.
Poslije Sputnjika 1 lansirana je serija satelita pod tim nazivom.


[[Kategorija:Astronautika]]
[[Kategorija:Astronautika]]

[[bn:স্পুতনিক প্রকল্প‎]]
[[bs:Sputnik]]
[[br:Spoutnik]]
[[ca:Sputnik]]
[[cs:Sputnik]]
[[da:Sputnik]]
[[de:Sputnik]]
[[en:Sputnik]]
[[es:Programa Sputnik]]
[[eo:Sputniko]]
[[fr:Spoutnik]]
[[ko:스푸트니크]]
[[it:Programma Sputnik]]
[[he:תוכנית ספוטניק]]
[[ka:სპუტნიკი]]
[[lt:Sputnik programa]]
[[ml:സ്‌പുട്നിക്ക്]]
[[nl:Spoetnik (ruimtevaartprogramma)]]
[[ja:スプートニク計画]]
[[nn:Sputnik]]
[[pl:Sputnik]]
[[pt:Sputnik]]
[[ro:Sputnik]]
[[ru:Спутник (КА)]]
[[simple:Sputnik]]
[[sr:Спутњик]]
[[sh:Sputnjik]]
[[sv:Sputnik]]
[[tl:Sputnik]]
[[vi:Sputnik]]
[[tr:Sputnik programı]]

Inačica od 19. listopada 2007. u 23:02

Sputnjik 1

Sputnjik (ruski: Sputnik - "saputnik").


Sputnjik 1 bio je prvi umjetni satelit izbačen u orbitu 4. listopada 1957. godine. On je lansiran iz kozmodroma koji je pripadao SSSR-u, Bajkonur. U svemir ga je odnijela raketa R-7 koju je projektirao Sergej Korolov za prenošenje atomskih bombi. Masa Sputnjika 1 je 83 kg. U njega su ubačena i 2 radio odašiljača. Kretao se po orbiti udaljenoj 250 kilometara od Zemlje. Njegovo lansiranje započelo je svemirsku utrku između SSSR-a i SAD, koji su napravili Apollo 11 i poslali prvog čovjeka na Mjesec 1969. godine.

Poslije Sputnjika 1 lansirana je serija satelita pod tim nazivom.