Wyandot: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Wyandot''', pleme američkih Indijanaca porijeklom od hjuronskog plemena Attignawantan koji su 1649. izbjegli pred Irokezima i stopili se sa Tionontatima (Duhanskim nar...
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 10: Redak 10:
*[http://www.rootsweb.com/~itquapaw/seneca/wyandot.html The Wyandot Tribe]
*[http://www.rootsweb.com/~itquapaw/seneca/wyandot.html The Wyandot Tribe]


[[Kategorija:iroquoian]]
[[Kategorija:Iroquoian]]
[[Kategorija:Indijanci, Ohio]]
[[Kategorija:Indijanci, Ohio]]
[[Kategorija:Indijanci, Kansas]]
[[Kategorija:Indijanci, Kansas]]

Inačica od 24. listopada 2007. u 13:04

Wyandot, pleme američkih Indijanaca porijeklom od hjuronskog plemena Attignawantan koji su 1649. izbjegli pred Irokezima i stopili se sa Tionontatima (Duhanskim narodom) i na području SAD-a u blizini Detroita stvorili novo pleme pod imenom Wyandot. Ranih 1700.-tihnjihov poglavica Orontony stvra urotu protiv Francuza sa plemenima Ottawa, Potawatomi, Sioux, Sac, Fox, Shawnee i Miami, ali su 1748. potućeni a njihova naselja razorena. Kasnije su za vrijeme Američke revolucije na strani Engleza. Početkom 1795. prisiljeni su svoje zemlje prepustiti SAD-u, a 1843. preseljeni su na rezervat u Kansas, na područje današnjeg okruga Wyandotte. Dio njih (oko 200) 1857. doselit će na Indian Territory i smjestit se na sjevernoj strani rezervata "Seneca". Wyandoti i danas žive na rezervatima Kansasa i Oklahome, i ne smiju se brkati sa plemenom Huron, danas naseljenom u Kanadi.

Vidi i

  • Huron Indijanci, grupa plemena grane Siouan, srodna Irokezima.
  • Wendat, konfederacija irokeških plemena iz grupe Huron
  • Huron, danas službeno Nation Huronne-Wendat, pleme u Quebecu porijeklom od preživjelih ostataka konfederacije Huron ili Wendat.

Vanjske poveznice