Quileute: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 8: Redak 8:


== Etnografija ==
== Etnografija ==
Quileute su glavni pripadnici zajednice nositelja cijelog kompleksa kulturnog obrsca domorodaca Sjeverozapadne obale. Oni su orjentirani oceanu, ribari su i lovci na morske sisare i imaju reputaciju najboljih lovaca na tuljane. Kanui Quileuta rađeni su od drveta crvenog cedra, a po veličini mogu varirati od sportskog kanua za dvije osobe pa do velikog kanua nosivosti 3 tone.
Quileute su glavni pripadnici zajednice nositelja cijelog kompleksa kulturnog obrsca Sjeverozapadne obale. Oni su orjentirani oceanu, ribari su i lovci na morske sisare i imaju reputaciju najboljih lovaca na [[tuljan]]e. Kanui Quileuta rađeni su od drveta crvenog cedra, a po veličini mogu varirati od sportskog [[kanu]]a za dvije osobe pa do velikog kanua nosivosti 3 tone.
[[kuća|Kuće]] su drvene, velike, također [[cedar|cedrove]]. Od dlake 'vunastih'-pasa proizvode skupocjene ogrtače, dok se liko ili unutarnja kora cedra koristi za izradu [[tapa|tape]] od koje proizvode vodonepropusne suknje i plaštevi, te stožaste [[šešir]]e za zaštitu od [[kiša]] kojih na godinu u zemlji Quileuta padne 115 [[inč]]i (2,9 metara), a u kišnoj šumi poluotoka [[Olympic]] može iznositi na godinu i 140 inči ili 3,5 m.
Quileute su i vješti košaraši. Pletu se različiti tipovi košara, za različite namjene, kao i one koje umjesto kotla služe za kuhanje [[voda|vode]] i [[hrana|hrane]].


== Literatura ==
== Literatura ==

Inačica od 18. studenoga 2007. u 14:29

Quileute (Quillayute), pleme Chimakuan Indijanaca sa zapadne obale Washingtona uz rijeku Quillayute, a danas na rezervatu Quileute sa plemenskim središtem La Push.

Jezik i porijeklo

Jezik Quileute Indijanaca pripada stablu porodice Chimakuan koju čine zajedno sa plemenima Hoh i Chemakum ili Chimakum. Prema legendi oni su nastali u prastara vremena preobrazivši se iz vukova u ljude, a smatra se da su najstariji stanovnici Sjeverozapadne obale, što bi moglo datirati unazad sve do Ledenog doba. Njihove jedine rođake Chimakume odnesle su vodene bujice na područje kod današnjeg Port Townsenda, pa su oba plemena ostala okružena nesrodnim neprijateljskim plemenima a Chimakumi uništeni od Suquamisha 1860.-tih godina.

Povijest

Etnografija

Quileute su glavni pripadnici zajednice nositelja cijelog kompleksa kulturnog obrsca Sjeverozapadne obale. Oni su orjentirani oceanu, ribari su i lovci na morske sisare i imaju reputaciju najboljih lovaca na tuljane. Kanui Quileuta rađeni su od drveta crvenog cedra, a po veličini mogu varirati od sportskog kanua za dvije osobe pa do velikog kanua nosivosti 3 tone. Kuće su drvene, velike, također cedrove. Od dlake 'vunastih'-pasa proizvode skupocjene ogrtače, dok se liko ili unutarnja kora cedra koristi za izradu tape od koje proizvode vodonepropusne suknje i plaštevi, te stožaste šešire za zaštitu od kiša kojih na godinu u zemlji Quileuta padne 115 inči (2,9 metara), a u kišnoj šumi poluotoka Olympic može iznositi na godinu i 140 inči ili 3,5 m. Quileute su i vješti košaraši. Pletu se različiti tipovi košara, za različite namjene, kao i one koje umjesto kotla služe za kuhanje vode i hrane.

Literatura

Vanjske poveznice