Paleontologija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
PipepBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ie:Paleontologie
Idioma-bot (razgovor | doprinosi)
Redak 50: Redak 50:
[[lt:Paleontologija]]
[[lt:Paleontologija]]
[[mk:Палеонтологија]]
[[mk:Палеонтологија]]
[[mn:Палеонтологи]]
[[nds:Paläontologie]]
[[nds:Paläontologie]]
[[nl:Paleontologie]]
[[nl:Paleontologie]]

Inačica od 22. studenoga 2007. u 13:41

Datoteka:Paleontologist chipping.jpg
Paleontolog pažljivo odvaja stijenu s kralježnice dinosaura.

Paleontologija je znanost o razvoju života na Zemlji, drevnih biljaka i životinja zasnovana na fosilima, svjedočanstvima njihovog postojanja sačuvanim u stijenama. Uključuje proučavanje fosila tijela, tragova, brloga, odbačenih dijelova, koprolite, i kemijske ostatke.

Suvremena paleontologija postavlja drevni život u njegov kontekst, proučavajući kako su dugoročne fizičke promjene globalne geografije ("paleografija") i klime ("paleoklima") utjecale na evoluciju života, kako su ekosustavi reagirali na te promjene, i zauzvrat promijenili planetarni okoliš, te kako su ti međusobni odzivi utjecali da današnju bioraznolikost. Dakle, paleontologija se preklapa s geologijom, proučavanjem stijena i formacija stijena, te s botanikom, biologijom, zoologijom, and ekologijom, disciplinama koje proučavaju živa bića i njihovu interakciju. Polenologija je proučavanje peluda, suvremenog ili fosilnog.

Glavne grane paleontologije su:

Postoje mnoge podgrane koje se tek razvijaju.

Fosili su već bili poznati primitivnim ljudima i ponekad su ispravno smatrani ostacima drevnih organizama. Organizirano proučavanje paleontologije potječe iz kasnog 18. stoljeća.