Josip Lucić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Suradnik13 (razgovor | doprinosi)
novi
 
Suradnik13 (razgovor | doprinosi)
Redak 31: Redak 31:
General Lucić je oženjen, te ima dva sina.
General Lucić je oženjen, te ima dva sina.


{{DEFAULTSORT|Lucić, Josip}}
[[Kategorija:Zapovjednici u Domovinskom ratu]]
[[Kategorija:Zapovjednici u Domovinskom ratu]]
[[Kategorija:Načelnici GS OS RH]]
[[Načelnici Glavnog stožera OS RH]]

Inačica od 22. studenoga 2007. u 17:18

General zbora Josip Lucić (Posavski Podgajci kod Županje, 26. travnja 1957.), hrvatski general, aktualni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. 1984. godine diplomirao je na Kinezološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1988. stjekao je naslov magistra kineziologije.

Vojna karijera

U studenom 1990. godine dragovoljno pristupa u postrojbe MUP-a, gdje je obnašao dužnosti zamjenika zapovjednika specijalne bojne Rakitje i zapovjednik specijalne bojne Rakitje. Sudjelovao je u uspostavljanju i organizaciji obuke antiterorističke policijske bojne. Od svibnja 1991. do prosinca 1991. bio je zapovjednik "1. gardijske brigade "Tigrovi". Kao prvi zapovjednik 1. brigade ZNG pomaže pri formiranju druge, treće i četvrte profesionalne brigade ZNG. S 1. brigadom zaustavlja napredovanje JNA na pravcu Stara Gradiška - Okučani, uz uspostavljenu crtu obrane ispred Novske.

Od prosinca 1991. do travnja 1992. obnašao je dužnost pomoćnika načelnika Glavnog stožera za kopnenu vojsku te sudjeluje u procesu organizacije i obuke Hrvatske kopnene vojske. Od travnja 1992. do lipnja 1992. zapovjednik je Zbornog područja Osijek. Nakon što je potpisan prekid vatre i zatim primirje, uspostavlja mir u Istočnoj Slavoniji, pod njegovim zapovjedništvo stvaraju se uvjeti za dolazak mirovnih snaga UN. Od lipnja 1992. do prosinca 1992. obnašao je dužnost pomoćnika ministra i načelnika Personalne uprave MORH-a. Od prosinca 1992. do veljače 1996. obnašao je dužnost glavnog inspektora u Glavnom inspektoratu MORH-a. U veljači 1996. godine obnaša dužnost zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski".

20. listopada 2000. godine došao je na mjesto zamjenika načelnika GS OS RH, a vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić imenovao ga je 16. siječnja 2003. za načelnika GS OS RH.

Odlikovanja

General Josip Lucić odlikovan je sljedećim odlikovanjima:

Privatni život

General Lucić je oženjen, te ima dva sina. Načelnici Glavnog stožera OS RH