Prijevremena ejakulacija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Prijevremena ejakulacija premješteno na Razgovor:Prijevremena ejakulacija: nezadovoljavajući sadržaj
sređivanje
Redak 1: Redak 1:
{{Infobolesti
Prijevremena (ili prerana) ejakulacija je seksualni poremećaj kod kojeg muškarac ejakulira (svrši) za vrijeme penetracije ili vrlo brzo po penetraciji, a svakako prije nego što bi to on ili njegova partnerica željeli. Konkretno, to znači da muškarac svrši pri penetraciji ili nekoliko (desetaka) sekundi po penetraciji, te tako sam odnos traje nekoliko sekundi.
| 01-KOD = F52.4
Ovo je najčešći seksualni poremećaj kod muškaraca, češće se javlja kod mlađih muškaraca, nešto je češći kod visoko obrazovanih muškaraca.
| 01-NAZIV = Prijevremena ejakulacija
| 02-KOD =
| 02-NAZIV =
| 03-KOD =
| 03-NAZIV =
}}


'''Prijevremena (ili prerana) ejakulacija''' ([[Latinski jezik|lat]]. ''ejaculatio praecox'') je [[seks]]ualni poremećaj kod kojeg [[muškarac]] [[Ejakulacija|ejakulira]] za vrijeme penetracije ili vrlo brzo po penetraciji, a svakako prije nego što bi to on ili njegova partnerica željeli. Konkretno, to znači da muškarac ejakulira pri penetraciji ili nekoliko (desetaka) sekundi po penetraciji, te tako sam [[Snošaj|odnos]] traje nekoliko [[Sekunda|sekundi]].
Gotovo su uvijek uzroci psihološke prirode, te gotovo da i nema organskog stanja koje bi moglo biti uzrokom ovog poremećaja.
Ovo je najčešći seksualni poremećaj kod muškaraca svih dobi, češće se javlja kod mlađih muškaraca, nešto je češći kod visoko obrazovanih muškaraca ([[prevalencija]]: 25-40%).


== Uzroci ==
Liječenje se sastoji u učenju vježbi (npr. stani - kreti tehnika i tehnika stiskanja) kojima se klijenta podučava kako da prepozna trenutak vrlo visoke seksualne uzbuđenosti, a ipak prije nego što dosegne trenutak u kojemu više ne može spriječiti ejakulaciju (pa čak i da prestane sa svakim podraživanjem). Kad prepozna ovaj trenutak valja prekinuti podraživanje, te ga nastaviti nakon što se seksualno uzbuđenje smanji.

Osim ovih vježbi, moguće je liječenje (u tvrdokornijim slučajevima, i isključivo uz nadzor liječnika) lijekovima (iz skupine selektivnih inhibitora povratnog transporta serotonina), te lokalnim sredstvima.
Gotovo su uvijek uzroci [[MKB-10 F: Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja|psihološke]] prirode, te gotovo da i nema organskog stanja koje bi moglo biti uzrokom ovog
poremećaja.


== Liječenje ==

Liječenje se sastoji u učenju vježbi (npr. stani - kreni tehnika i tehnika stiskanja) kojima se pacijenta podučava kako da prepozna trenutak vrlo visoke seksualne uzbuđenosti, a ipak prije nego što dosegne trenutak u kojemu više ne može spriječiti ejakulaciju (pa čak i da prestane sa svakim podraživanjem). Kad prepozna ovaj trenutak valja prekinuti podraživanje, te ga nastaviti nakon što se seksualno uzbuđenje smanji.
Osim ovih vježbi, moguće je liječenje (u tvrdokornijim slučajevima, i isključivo uz nadzor [[liječnik]]a) lijekovima (iz skupine [[Antidepresivi#Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI)|selektivnih inhibitora povratnog transporta serotonina]]), te lokalnim sredstvima.
Uspjeh liječenja je vrlo visok i ovo je seksualni poremećaj koji se uz adekvatnog stručnjaka (seksualnog terapeuta) može izliječiti.
Uspjeh liječenja je vrlo visok i ovo je seksualni poremećaj koji se uz adekvatnog stručnjaka (seksualnog terapeuta) može izliječiti.


[[Kategorija:Seksualnost]]


<!-- interwiki -->

[[ar:قذف مبكر]]
[[de:Vorzeitiger Samenerguss]]
[[en:Premature ejaculation]]
[[es:Eyaculación precoz]]
[[fr:Éjaculation précoce]]
[[it:Eiaculazione precoce]]
[[he:שפיכה מוקדמת]]
[[nl:Voortijdige zaadlozing]]
[[ja:早漏]]
[[ko:조루]]
[[pl:Wytrysk przedwczesny]]
[[pt:Ejaculação precoce]]
[[simple:Premature ejaculation]]
[[fi:Ennenaikainen siemensyöksy]]
[[sv:För tidig utlösning]]
[[vi:Xuất tinh sớm]]
[[zh:早泄]]

Inačica od 2. prosinca 2007. u 20:29

Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM F52.4 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D061686 Uredi na Wikipodatcima

Prijevremena (ili prerana) ejakulacija (lat. ejaculatio praecox) je seksualni poremećaj kod kojeg muškarac ejakulira za vrijeme penetracije ili vrlo brzo po penetraciji, a svakako prije nego što bi to on ili njegova partnerica željeli. Konkretno, to znači da muškarac ejakulira pri penetraciji ili nekoliko (desetaka) sekundi po penetraciji, te tako sam odnos traje nekoliko sekundi. Ovo je najčešći seksualni poremećaj kod muškaraca svih dobi, češće se javlja kod mlađih muškaraca, nešto je češći kod visoko obrazovanih muškaraca (prevalencija: 25-40%).

Uzroci

Gotovo su uvijek uzroci psihološke prirode, te gotovo da i nema organskog stanja koje bi moglo biti uzrokom ovog poremećaja.


Liječenje

Liječenje se sastoji u učenju vježbi (npr. stani - kreni tehnika i tehnika stiskanja) kojima se pacijenta podučava kako da prepozna trenutak vrlo visoke seksualne uzbuđenosti, a ipak prije nego što dosegne trenutak u kojemu više ne može spriječiti ejakulaciju (pa čak i da prestane sa svakim podraživanjem). Kad prepozna ovaj trenutak valja prekinuti podraživanje, te ga nastaviti nakon što se seksualno uzbuđenje smanji. Osim ovih vježbi, moguće je liječenje (u tvrdokornijim slučajevima, i isključivo uz nadzor liječnika) lijekovima (iz skupine selektivnih inhibitora povratnog transporta serotonina), te lokalnim sredstvima. Uspjeh liječenja je vrlo visok i ovo je seksualni poremećaj koji se uz adekvatnog stručnjaka (seksualnog terapeuta) može izliječiti.