Stanična jezgrica: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
+iw, kat, wp, okvir
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
{{organeli}}
{{organeli}}
U [[Stanična jezgra|jezgri]] možemo uočiti jednu ili više '''jezgrica''' koje prepoznajemo po razlici u lomu svijetlosti. Jezgrica je mjesto u jezgri u kojemu se sintetizira [[rRNK]] koja se kasnije veže s [[ribosom]]skim [[protein]]ima u ribosomske podkomponente i zatim prolaze kroz pore jezgrine membrane i odlaze u [[citoplazma|citoplazmu]] gdje se spajaju u ''80S'' ribosome. 80S je sedimentacijski koeficijent izražen u jedinicama Svedberg(S), on je karakterističan za [[eukariot]]e, dok [[bakterije]] imaju 70S koefcijent sedimentacije.
U [[Stanična jezgra|jezgri]] možemo uočiti jednu ili više '''jezgrica''' koje prepoznajemo po razlici u lomu svijetlosti. Jezgrica je mjesto u jezgri u kojemu se sintetizira [[rRNK]] koja se kasnije veže s [[ribosom]]skim [[protein]]ima u ribosomske podkomponente i zatim prolaze kroz pore jezgrine membrane i odlaze u [[citoplazma|citoplazmu]] gdje se spajaju u ''80S'' ribosome. 80S je sedimentacijski koeficijent izražen u jedinicama Svedberg(S), on je karakterističan za [[eukariot]]e, dok [[bakterije]] imaju 70S koeficijent sedimentacije.


{{mrva-biol}}
{{mrva-biol}}

Inačica od 6. prosinca 2007. u 17:58

Stanične strukture
[[Slika:{{{1}}}_stanica.png|150px|Stanična jezgrica]]
Plazmatska membrana
Jezgra
Jezgrica
Mitohondrij
Kloroplast
Endoplazmatski retikulum
Golgijev aparat
Lizosom
Peroksisom
Vakuole
Ribosomi
Citosol
Citoskelet
Stanična stijenka

U jezgri možemo uočiti jednu ili više jezgrica koje prepoznajemo po razlici u lomu svijetlosti. Jezgrica je mjesto u jezgri u kojemu se sintetizira rRNK koja se kasnije veže s ribosomskim proteinima u ribosomske podkomponente i zatim prolaze kroz pore jezgrine membrane i odlaze u citoplazmu gdje se spajaju u 80S ribosome. 80S je sedimentacijski koeficijent izražen u jedinicama Svedberg(S), on je karakterističan za eukariote, dok bakterije imaju 70S koeficijent sedimentacije.

Nedovršeni članak Stanična jezgrica koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.