Agneza Asiška

Izvor: Wikipedija
António de Oliveira Bernardes: Chegada de Santa Inês de Assis ao Convento. Na ovoj slici su prikazani Klara, Agneza i sluge njihovog oca.

Agneza Asiška (Janja; talijanski Agnese d'Assisi; 1197./1198. — 16. studenog 1253.) svetica je u katoličanstvu, a bila je talijanska plemkinja. Rodno ime joj je vjerojatno bilo Katarina (Caterina). Bila je redovnica klarisa, a spomendan joj je 16. studenog.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Bila je mlađa kći grofa Favorina Scifija. Majka joj je bila Ortolana, plemkinja iz obitelji Fiumi, dok joj je starija sestra bila sveta Klara Asiška (Chiara Offreduccio),[1] koja je 18. ožujka 1212. napustila očev dom i postala pratiteljica svetog Franje Asiškog. 16 dana kasnije, Agneza je pobjegla iz očeve kuće u benediktinski samostan jer je htjela, poput sestre, živjeti u poniznosti i siromaštvu.

Legenda[uredi | uredi kôd]

Prema legendi, nakon što je Agneza pobjegla iz svoje kuće, njezin je otac bio ražalošćen, ali i veoma ljut jer je smatrao da je „izgubio” svoje kćeri. Poslao je svoga brata Monalda u samostan gdje je bila Agneza kako bi ju silom vratio kući, ako ne pristane svojevoljno vratiti se. Monaldo je u samostanu svoju nećakinju pokušao udariti mačem, no nije to učinio jer je njegova ruka pala, potpuno bespomoćna. Njegovi su sluge izgurali Agnezu iz samostana, udarajući ju i čupajući joj kosu. Agnezino je tijelo postalo iznimno teško, pa su sluge bacile Agnezu u polje i otišle, a Agnezini rođaci su shvatili da je Agneza „božanski zaštićena” te su joj dozvolili da ostane sa sestrom.

Izvori i bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Bartoli, Marco. Chiara d'Assisi. Rome 1989: Instituto Storico dei Cappucini.