August von Jilek

Izvor: Wikipedija

August von Jilek (August Jilek, August Jileck; Litomyšl, 28. kolovoza 1819.8. studenoga 1898.), češki mornarički liječnik, predavač i administrator. Rođen je u Litomyšlu u Češkoj gdje se prezime Jilek može pratiti unatrag sve do 15. stoljeća.[1] Studirao je medicinu u Beču i nakon diplomiranja za liječnika priključio se austrijsko cesarsko-kraljevskoj ratnoj mornarici 23. listopada 1845. godine.[2]

Ništa se ne zna o Jilekovim ranim godinama u ratnoj mornarici. Prvi put je došao do izražaja kada je odabran da popuni mjesto osobnoga liječnika nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana (1832. – 1867.). To se moglo zbiti pri Maksimilijanovu ulasku u ratnu mornaricu i službi na brodu SMS Novari 1851. godine.

U listopadu 1852. Jilek je imenovan starijim liječnikom na novoosnovanoj Mornaričkoj akademiji (bivšem kadetskom kolegiju) u Puli u Istri gdje je također predavao oceanografiju. U ožujku 1856. nadvojvoda Maksimilijan, tadašnji vrhovni zapovjednik ratne mornarice, postavio je kamene temeljce za novi arsenal i novu zgradu akademije, a u srpnju 1857. Jilek je dovršio svoj udžbenik o oceanografiji za akademijine studente po kojima je danas najpoznatiji.[3]

Njegov potomak je slovački književni kritičar Peter F. 'Rius Jílek koji je predavao na Sveučilištu u Zagrebu od 2012. do 2016. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Za genealoške informacije vidi this Czech web-pageArhivirana inačica izvorne stranice od 19. kolovoza 2011. (Wayback Machine).
  2. Glavni izvor biografskih informacija o ovoj tvrdnji jest dugačka fusnota u: H. Flamm, ‘Aufklärung des Pappataci-Fiebers durch österreichische Militärärzte’, Wiener klinische Wochenschrift, 2008, 120(7–8), 198–208, koja se čini da je primarni ili dobar sekundarni izvor, a pretplatnici je mogu pogledati na ovoj web stranici[neaktivna poveznica]. Ostali izvori koji nisu ispod referencirani uključuju godišnji popis osoblja Astrijske ratne mornarice i nešto opsežne literrature o nadvojvodi Ferdinandu Maksimilijanu.
  3. August Jilek, Lehrbuch der Oceanographie zum Gebrauche der k. k. Marine-Akademie, Vienna: Imperial-Royal Court and Government Printer, 1857, 298 pp.