Boot Camp

Izvor: Wikipedija
Boot Camp
Snimak Boot Campa sa Apple stranice
IzdavačApple Computer
Datum najave14. septembar 2006.
ŽanrSoftverski pomoćnik
Internetska
stranica
apple.com/macosx/bootcamp/

Boot Camp softverski je pomoćnik napravljen od tvrtke Apple Computer da bi omogućio instaliranje Microsoft Windows XP Service Pack 2 (i Home i Professional izdanja) na Intel-baziranim Macintosh računalima. Boot Camp vodi korisnika kroz nedestruktivno reparticioniranje (uključujući promjenu veličine postojećih particija, ako je potrebno) na tvrdome disku i pravljenje CD slike (eng. image) s driverima za različite uređaje s Windows XP. Uz drivere za hardver, CD sadrži kontrolni centar za Windowse za postavljanje zadanog (eng. default) operacijskog sustava.

Boot Camp nije virtualizacijski alat, koji bi dopuštao i Windows XP-u i Mac OS X-u da se mogu koristiti istovremeno; umjesto toga računalo mora biti ponovno pokrenuto da bi se odabrao operacijski sustav koji se želi pokrenuti. Boot manager koji je uključen sa svim Intel-baziranim Mac računalima dopušta odabir operacijskog sustava.

Boot Camp zahtijeva da korisnici nadograde firmware na ranim Macintoshevim računalima baziranim na Intelu na najnoviju inačicu, koja sadrži boot loader i modul kompatibilan BIOS-u, a koji je potreban za pokretanje Windowsa XP na računalima temeljenim na EFI-ju.

Apple službeno ne podržava Boot Camp ili Windows trenutačno i ne prodaje kopije Windowsa XP u svojim prodavaonicama.

Boot Camp još je uvijek u beta inačici, ali je najavljen za uključivanje u Mac OS X v10.5, "Leopard".

Zahtjevi[uredi | uredi kôd]

  • Mac OS X Tiger v10.4.6
  • 10GB slobodnog prostora na disku
  • Intel-bazirano Mac računalo s najnovijim firmwareom
  • Prazan CD ili DVD
  • Windows XP Service Pack 2 instalacijski disk; Home ili Professional (verzije na više diskova, dodaci ili Media Center verzije ne mogu se koristiti). Iako su driveri uključeni s Boot Campom namijenjeni Windows XP sa Service Pack 2, neki od njih radit će i na Windows XP sa Service Packom 1.[1]

Nepodržani uređaji[uredi | uredi kôd]

Od verzije 1.1.1, disk s driverima napravljen od Boot Campa nudi Windows XP hardversku podržku za većinu Mac sistemskih komponenti, ali trenutačno ne podržava sljedeće:[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Iskustva s Boot Campom. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. listopada 2006. Pristupljeno 28. rujna 2006. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Boot Camp Beta: Zahtjevi, instalacija, i često postavljana pitanja (FAQ). Inačica izvorne stranice arhivirana 8. travnja 2006. Pristupljeno 28. rujna 2006. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Boot Camp koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.