Brod bolnica

Izvor: Wikipedija
USNS Mercy, brod bolnica SAD-a

Brod bolnica je brod koji prvenstveno služi kao objekt za medicinsko zbrinjavanje ili bolnica. S obzirom na to da se najčešće koriste u blizini ratnih područja, većina takvih brodova je u vlasništvu oružanih snaga ili ratnih mornarica.[1] Gađanje brodova bolnica je ratni zločin.

Haaška Konvencija[uredi | uredi kôd]

Brodovi bolnice su zaštićeni Haaškim konvencijama iz 1899. i 1907. Članak 4. Konvencije X. postavlja sljedeća ograničenja koja se odnose na brod bolnicu:

  • Brod mora biti vidljivo označen i osvijetljen kao brod bolnica
  • Brod bolnica mora pružati medicinsku pomoć ranjenim osobama bez obzira na državnu pripadnost
  • Brod bolnica se ne smije koristiti u bilo koju vojnu svrhu
  • Brodovi bolnice ne smiju ometati ili sprječavati borbene brodove
  • Suprotstavljene strane mogu pregledati bilo koji brod bolnicu radi istrage kršenja prethodno nabrojanih ograničenja

Ako je neko od tih ograničenja prekršeno, brod se može smatrati protivničkim ratnim brodom i može ga se "zakonski" napasti. Međutim, hotimično gađanje ili potapanje broda bolnice smatra se ratnim zločinom.

Pravni status[uredi | uredi kôd]

Suvremeni brodovi bolnice na sebi imaju velike crvene križeve ili crvene polumjesece kako bi istakli da su zaštićeni Ženevskom konvencijom i Međunarodnim humanitarnim pravom. Ipak, povijest pokazuje da ni propisno označeni brodovi nisu sasvim sigurni: 14. svibnja 1943. japanska podmornica je potopila australski brod bolnicu Centaur, 26. studenog 1943. američki bombarder B-24 je teško oštetio japanski brod bolnicu Buenosuairesu-maru (preživjela posada je, na još uvijek plutajućem brodu, je, čekajući spašavanje, doživjela napad strojnicom iz drugog bombardera B-24), a 18. studenog 1944. britanski lovci bombarderi su u Puli potopili njemački brod bolnicu Tübingen.[2][3] Osim toga, u britanskom zračnom napadu 1945. potopljen je njemački brod bolnica Deutschland pri čemu je puno života izgubljeno.

Naoružani brodovi su po međunarodnom pravu izuzeti od zaštite kao brodovi bolnice.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Brod bolnicaArhivirana inačica izvorne stranice od 12. svibnja 2020. (Wayback Machine) (definicija na WordNet-u, Sveučilišta Princeton)
  2. http://homepage2.nifty.com/i-museum/19431126buenosailes/buenosaires.htm
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. srpnja 2011. Pristupljeno 19. rujna 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  4. Brodovi bolnice u svijetu