Edgar II.

Izvor: Wikipedija
Edgar II.
Edgar II.
kralj Engleske
Vladavina 15. listopada 1066.10. prosinca 1066.
Krunidba nije okrunjen
Prethodnik Harold II. Godwinson
Nasljednik Vilim I. Osvajač
Supruga Matilda od Flandrije
Dinastija Wessex
Otac Edvard Ætheling
Majka Agata Kijevska
Rođenje oko 1051., Ugarska
Smrt oko 1126.

Edgar II. (staroengleski: Ēadgar Æðeling, Ēadgar Æþeling, Ēadgar Cild), neokrunjeni engleski kralj, rođen 1051., a umro 1126. godine. Engleski izvori ga zovu i Ætheling.[1] Bio je zadnjim pripadnikom kraljevske dinastije (usporedi Cerdic od Wessexa i Popis monarha Wessexa).

Edgar je bio unuk engleskog kralja Edmunda II. Željeznobokog koji se tijekom vladavine danskih kraljeva rodio u progonstvu u Ugarskoj. Edvard III. Ispovjednik ga je tijekom svoje vladavine doveo na svoj dvor i proglasio svojim nasljednikom.

Nakon bitke kod Hastingsa i smrti kralja Harolda II., kraljevsko vijeće (Witenagemot) je dana 14. listopada 1066. Edgara proglasilo nasljednikom Harolda II. pod imenom Edgar II. Kako su u bici kod Hastingsa poginuli mnogi viđeniji anglosaski plemići, otpor Vilimu, normandijskom vojvodi je bio slab i potpuno obeshrabren. U toj situaciji Edgar, koji je bio premlad, a uz to slaba karaktera i utjecaja, nije imao moći organizirati obranu i oduprijeti se moćnim Normanima.

Edgar nikada nije bio okrunjen za engleskog kralja jer je Vilim I. Osvajač već do Božića 1066. pokorio Englesku i bio priznat za kralja Engleske.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Staroengleski izraz Aetheling, u ondašnjem izgovoru Æþeling, označavao je osobu kraljevske krvi.
Nedovršeni članak Edgar II. koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.