Ernst von Hoiningen-Huene

Izvor: Wikipedija
Ernst von Hoiningen-Huene
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 23. rujna 1849.
Mjesto rođenja Unkel, Pruska
Datum smrti 11. ožujka 1924.
Mjesto smrti Darmstadt, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Ernst Wilhelm Karl Maria
Freiherr von Hoiningen-Huene
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1868.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Mulhousea
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XIV korpus
Guverner Antwerpena

Ernst Wilhelm Karl Maria Freiherr von Hoiningen-Huene (Unkel, 23. rujna 1849.Darmstadt, 11. ožujka 1924.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je XIV. korpusom na Zapadnom bojištu, te obnašao dužnost guvernera Antwerpena.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Ernst von Hoiningen-Huene rođen je 23. rujna 1849. u Unkelu u pruskoj plemićkoj obitelji. Sin je pruskog vijećnika Anselma Augusta von Hoiningena i Marie Longard. Gimnaziju pohađa u Unkelu, nakon čega u siječnju 1868. stupa u prusku vojsku služeći u 1. rajnskoj inženjerijskoj bojnoj u Koblenzu. Od rujna 1870. nalazi se na službi u 3. inženjerijskoj inspekciji u Strasbourgu, nakon čega od rujna 1872. pohađa Artiljersku i inženjerijsku školu. Po završetku iste, od rujna 1874. služi u 4. inženjerijskoj inspekciji u Metzu, nakon čega od ožujka 1876. služi u tvrđavi Friedrichsort, a od studenog te iste godine u tvrđavi Koblenz. U međuvremenu je, u lipnju 1876., unaprijeđen u čin poručnika. Od listopada 1877. pohađa Prusku vojnu akademiju, da bi potom od srpnja 1880. bio raspoređen na službu u 3. inženjerijsku inspekciju. U travnju 1882. promaknut je u čin satnika, te raspoređen na službu u Glavni stožer. U Glavnom stožeru služi do prosinca 1883. kada je premješten u stožer III. korpusa u Berlinu.

U svibnju 1885. imenovan je vojnim atašeom u njemačkom veleposlanstvu u Londonu. Navedenu dužnost obnaša do listopada 1886. kada je imenovan na istu dužnost, ali u njemačkom veleposlanstvu u Parizu. Tog istog mjeseca je imenovan i pobočnikom cara Wilhelma I. U listopadu 1888. unaprijeđen je u čin bojnika, da bi potom, u ožujku 1891., bio imenovan načelnikom stožera 29. pješačke divizije u Freiburgu. U listopadu 1893. postaje zapovjednikom bojne u 132. pješačkoj pukovniji smještenoj u Strasbourgu, uz istodobno promaknuće u čin potpukovnika. U navedenoj pukovniji služi do kolovoza 1894. kada je imenovan načelnikom stožera XVI. korpusa sa sjedištem u Metzu. Čin pukovnika dostiže u ožujku 1897., a te iste godine postaje i zapovjednikom 1. tjelesne pješačke pukovnije u Darmstadtu.

U veljači 1900. imenovan je zapovjednikom 53. pješačke brigade sa sjedištem stožera u Ulmu. Istodobno s tim imenovanjem unaprijeđen je u čin general bojnika. Predmetnom brigadom zapovijeda tri godine, do travnja 1903., kada postaje zapovjednikom 30. pješačke divizije u Strasbourgu, uz istodobno promaknuće u čin general poručnika. U rujnu 1907. unaprijeđen je u čin generala pješaštva, te imenovan zapovjednikom XIV. korpusa sa sjedištem u Karlsruheu. Navedenim korpusom zapovijeda i na početku Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku rata XIV. korpus kojim je zapovijedao Hoiningen nalazio se u sastavu 7. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao Josias von Heeringen. Zapovijedajući navedenim korpusom sudjeluje u Bitci kod Mulhousea. Krajem rujna 1914. smijenjen je s mjesta zapovjednika XIV. korpusa na kojem mjestu ga je zamijenio Theodor von Watter, te premješten u pričuvu. Međutim, ponovno je reaktiviran u listopadu kada je imenovan guvernerom Antwerpena. Navedenu dužnost obnašao je do kraja rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata, Hoiningen se povukao u Darmstadt gdje je i preminuo 11. ožujka 1924. godine u 75. godini života.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Ernst von Hoiningen-Huene na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Ernst von Hoiningen-Huene na stranici Deutschland14-18.de
(njem.) Ernst von Hoiningen-Huene na stranici Leo-bw.de