North American F-86 Sabre

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s F-86 Sabre)
North American F-86 Sabre
Opći podatci
Tip Lovac/presretač
Proizvođač North American
Probni let 1. listopada 1947.
Uveden u uporabu 1949.
Status Povučen
Prvotni korisnik USAF
Broj primjeraka 9.860
Portal:Zrakoplovstvo

North American F-86 Sabre je laki Američki podzvučni lovac presretač. Razvijen je u kasnim 40-ima te je jedan od najproizvedenijih zapadnih lovaca tijekom hladnog rata.

Od 1956. godine je bio uveden u naoružanju zrakoplovnih snaga Jugoslavije, koja je u to vrijeme bila u lošim odnosima s Istočnim blokom.[1]

Razvoj[uredi | uredi kôd]

Unatoč činjenici da američka ratna mornarica nije željela lovački avion sa strelastim krilima, North American je paralelno nastavio razvoj projekta "Model NA-140", za koji će se naknadno zainteresirati američko ratno zrakoplovstvo. Zahvaljujući tome u svibnju 1945. North American je dobio ugovor za razvoj i proizvodnju tri prototipa novog lovačkog aviona kojeg je američko ratno zrakoplovstvo označilo kao XP-86. Zahtjevi ratnog zrakoplovstva bili su veliki:

  • Tražio se lovački avion srednjeg dometa i vrlo velike brzine od čak 600 milja na sat (965 km/h).
  • Zahvaljujući neugodnim iskustvima s prijašnjim projektima sličnih lovaca od samog se početka tražilo da novi lovac ima kabinu pod pritiskom, hidraulički pokretane upravljačke površine i radarski ciljnik za šest teških strojnica kalibra 12,7 mm.

Kako se je projekt NA-134/FJ-1 "Fury" pokazao kao loš lovac, projektanti North Americana su odlučili na projektu NA-140/XP-86 krenuti bitno drukčijim smjerom. I dok je oblik trupa donekle ostao isti, XP-86 je dobio strelasta krila koja su mu omogućila siguran let i pri visokim podzvučnim brzinama. Kako XP-86 nije trebao djelovati s nosača zrakoplova dobio je nešto duži i bitno lakši trup sa znatno jednostavnijim i lakšim stajnim trapom. Manja masa značila je veću maksimalnu brzinu uz manju potrošnju goriva.

Dizajn (F-86A)[uredi | uredi kôd]

Proizvodnja i početni problemi[uredi | uredi kôd]

Razvoj novog aviona tekao je dobro, tako da je već 20. lipnja 1945. dovršen prvi drveni model u prirodnoj veličini. Ali tada je došao zastoj uzrokovan s više različitih problema. Jedan je bio nedostatak dovoljno snažnog i pouzdanog turbomlaznog motora koji bi XP-86 mogao potjerati do zahtijevanih brzina.

Drugi je problem bio još veći i bilo ga je teže riješiti kako otkloniti probleme stabilnosti tijekom leta malim brzinama uzrokovanim nedovoljnim uzgonom strelastog krila. Rješenja svojih problema, dizajneri su našli na već spominjanom Me 262 - zakrilca koja su se automatski spuštala pri letu malim brzinama.

Zahvaljujući Boeingovom inženjeru Georgeu Schaireru, koji je odmah nakon završetka rata u Njemačkoj proučavao Messerschmitt Me 262 i druga tamošnja rješenja vezana uz problematiku uporabe strelastih krila, North Americanovi su projektanti već potkraj 1945. uspjeli obaviti početna ispitivanja u zračnom tunelu. Ispitivanje u zračnom tunelu umanjenog modela lovca XP-86 u omjeru 1/23, s krilima pod kutom od 35 stupnjeva i njemačkim rješenjem sa zakrilcima, pružilo je obećavajuće rezultate. Zbog toga je američko ratno zrakoplovstvo 1. studenog 1945. dopustilo nastavak razvoja XP-86 sa strelastim krilima.

Zapravo je prvih sedam napravljenih XP-86 imalo zakrilca skinuta s njemačkih Messerschmittova 262.

Izmjene[uredi | uredi kôd]

Kako je razvoj projekta napredovao tako su rađene i mnogobrojne promjene. Krila su produžena, a vertikalni stabilizator, koji je po originalnom projektu bio uspravan, zakošen je za 35 stupnjeva prema natrag. Promijenjen je i položaj zračnih kočnica koje su s krila premještene na stražnji dio trupa. U trupu je, odmah nakon krila, napravljen "procjep" na kojem se odvajao na dva dijela kako bi se mehaničarima olakšao pristup motoru. Slično kao i na FJ-1 zadržan je usisnik u nosu s po tri teške strojnice sa svake strane. Preuzet je i kapljičasti oblik kabine jer je pružao vrlo dobar pogled na sve strane.

Shematski prikaz

Tehničke karakteristike (F-86F-40-NA)

Osnovne karakteristike

  • posada: 1
  • dužina: 11,4 m
  • raspon krila: 11,3 m
  • površina krila: 29,11 m2
  • visina: 4,5 m

Letne karakteristike

  • najveća brzina: 1.091 km/h
  • dolet: 2.454 km
  • brzina penjanja: 41 m/s
  • najveća visina leta: 15.100 m
  • motor: 1× General Electric J47-GE-27

Korištenje u zračnim snagama Jugoslavije[uredi | uredi kôd]

Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo je 1956. godine uvelo u naoružanje F-86. Prvi avioni su bili već ranije korišteni u britanskom RAF-u; riječ je o inačici koja se proizvodila u tvornici "Canadair" pod oznakom CL-13 mk IV.

Ukupno je Jugoslavija pribavila 121 Sabrea, u ovoj kanadskoj, te u verziji F-86E. Avioni su bili u uporabi do 1971. godine, kada su - u situaciji kada je Jugoslavija opet bila u boljim odnosima s Istočnim blokom - zamijenjeni avionima sovjetskog podrijetla.

10 Sabreaova je Jugoslavija preprodala Hondurasu.

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

[1]

  1. Milan Micevski, Bojan Dimitrijević. 14. listopada 2015. Zagrebački "Sabreovi" 1960. - 1968. Vojna povijest. Pristupljeno 28. srpnja 2018.