Indonezijski jezik

Izvor: Wikipedija
Indonezijski
bahasa Indonesia
Države Indonezija
Istočni Timor
Regije Uglavnom se govori u Jugoistočnoj Aziji
Govornici materinski jezik: 250 milijuna
Rang 52.
Razredba Austronezijski jezici

Malajsko-polinezijski jezici
nuklearni malajsko-polinezijski jezici
Sundsko-celebeski jezici
Malajski
Indonezijski

Službeni status
Služben u Indonezija
Istočni Timor
Ustanova -
Jezični kôd
ISO 639-1 id
ISO 639-2 ind
ISO 639-3 ind
Povezani članci: jezik | jezična porodica | popis jezika (po kodnim nazivima)


Indonezijski jezik (indonezijski: bahasa Indonesia; ISO 639-3: ind) varijetet je malajskog jezika, službeni jezik Indonezije.[1] Standardni idiom temelji se na dijalektu Riau-Johor.[2] Prvi je put službenim jezikom proglašen uz deklaraciju o neovisnosti Indonezije 1945. Skoro 100 % stanovnika Indonezije govori taj jezik i to je jedan od najčešće govorenih jezika u svijetu. Većina formalnog obrazovanja i gotovo svi nacionalni mediji i drugi oblici komuniciranja provode se na indonezijskom jeziku. U Istočnom Timoru uz druge je službene jezike (tetumski i portugalski) služben indonezijski. Izvorno je ime za jezik bahasa Indonesia.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Indonezijski je normativni oblik malajskog jezika, jednog od austronezijskih (ili malajsko-polinezijskih) jezika kojim se koristi kao linguom francom u indonezijskom arhipelagu stoljećima. To je bio visok status službenog jezika s Indonezijskim proglašenjem nezavisnosti 1945. Najraniji poznati natpis na malajskom jeziku datira iz 7. stoljeća, a poznat je kao Kedukan Bukit natpis. Otkrio ga je Nizozemac M. Batenburg 29. studenog 1920. u Kedukan Bukitu u Južna Sumatra, na obalama rijeke Tatang (a od pritoka rijeke Musi). To je malen kameni natpis veličine 45 cm puta 80 cm.

Piše se latinicom i arapskim pismom. Godine 2010. njime je govorilo 42,8 milijuna ljudi kao materinskim jezikom i 154,9 milijuna kao drugim jezikom.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bahasa dan dialek (indonezijski). Republic of Indonesia Embassy in Astana. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. svibnja 2013.
  2. Sneddon 2003, The Indonesian Language: Its History and Role in Modern Society, p. 70
  3. Badan Pusat Statistik. web.archive.org. 2. travnja 2015. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. travnja 2015. Pristupljeno 24. listopada 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]