Istočni Drvar

Izvor: Wikipedija
Istočni Drvar
Potoci
Potoci
Potoci
Država Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Vlast
 - Načelnik Milka Ivankovic
Stanovništvo (2013.)
 - Općina 79
Zemljovid
Položaj općine Istočni Drvar u Bosni i Hercegovini
Položaj općine Istočni Drvar u Bosni i Hercegovini

Položaj općine Istočni Drvar u Bosni i Hercegovini

Istočni Drvar je jedna od najmlađih i najmalobrojnijih bosanskohercegovačkih općina, a pripada Republici Srpskoj. Prije rata u Bosni i Hercegovini bila je dio općine Drvar.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Stanovništvo općine Istočni Drvar
godina popisa 2013.[1]
Srbi 78 (98,73 %)
Hrvati 1 (1,27 %)
Bošnjaci 0
ostali i nepoznato 0
ukupno 79

Naseljena mjesta[uredi | uredi kôd]

Općinu Istočni Drvar sačinjavaju sljedeća naseljena mjesta:[1]

Potoci, Srnetica i Uvala.

Navedena naseljena mjesta su do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma bila u sastavu općine Drvar koja je ušla u sastav Federacije BiH.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Naselje Potoci, danas sjedište općine, nastalo je još krajem 19. i početkom 20. stoljeća, kao radničko i željezničko čvorište. Nekada je imalo između tri tisuće do 3,5 tisuće stanovnika, i bilo je to mjesto s uređenom infrastrukturom, školom, poštom, ambulantom, vodovodnom mrežom, prodavaonicama, kino-salom...

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Ovo je općina koja ima deset puta više zaposlenih nego što ima stanovnika, što govori o velikom privrednom potencijalu. Kao šumom bogato područje, Potoci predstavljaju posebnu teritorijalnu organizaciju, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regiji. Urađeno je preko tri i pol kilometra asfaltne ceste. Izgrađen je vodovod SrneticaPotoci u dužini od 11.000 m i dovedena pitka voda, a sada je u fazi izgradnje distribucijske vodovodne mreže za sva naselja. Također je izvršena sanacija postojećih izvorišta, a programom je planirano jamčiti veće rezerve vode izgradnjom spremnika s većim kapacitetima za čuvanje vode koja bi se koristila u sušnom razdoblju. Na području općine izvršena je samofinanciranjem elektrifikacija i doveden je dalekovod 10/20kV. U planu je izraditi projektnu dokumentaciju s dovođenje električne energije od Uvale do Srnetice. Kanalizacijska mreža za otpadne i oborinske vode nije napravljena, ali postoji projektna dokumentacija i planira se raditi kada se zajamče financijska sredstva. Zbrinjavanje čvrstog otpada se rješava u skladu sa zakonskim propisima, iako se odlaže na privremene deponije. Brzoglasna mreža funkcionira preko SLL mreže (pokretne telefonije )

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Istočni Drvar koji govori o bosanskohercegovačkoj općini: Istočni Drvar treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.