Ivana Kindl

Izvor: Wikipedija
Ivana Kindl
Rođen/a18. siječnja 1978.
Žanr/oviR&B, Soul, Pop
Zanimanjepjevačica
Djelatno razdoblje2002. do danas
Producentska kućaUniversal Hrvatska
Nagrade
pobjeda na Zadar festu 2005., Porin za najbolju vokalnu izvedbu i najbolji album duhovne glazbe, 2008. i 2012. pobjeda u showu Zvijezde pjevaju

Ivana Kindl (Požega, 18. siječnja 1978.) je hrvatska R&B pjevačica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Na Hrvatskoj glazbenoj sceni pojavila se 2002. godine uspješnim R&B albumom "Trenutak istine" i već prvim singlovima ("Od svih si bolji", "Ja neću biti kao druge") osvaja prva mjesta na top ljestvicama radijskih i televizijskih postaja. Od samih početaka nametnula se vrlo prepoznatljivim vokalnim interpretacijama te modernom produkcijom koja je bila preokret na hrvatskoj klupskoj sceni.

Slijede brojna gostovanja i suradnje s mnogim eminentnim imenima hrvatske glazbene scene. Jedna od njih je i ona s Jacquesom Houdekom u sjajnoj baladi "Kao kazna božja" koja je obilježila drugi studijski album pod nazivom "Moj svijet". S istoimenog albuma također vrijedi spomenuti veliki hit "Superjaka" koji se i danas vrti po radijskom eteru. Tu su i nominacije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin, a 2005. trijumfira na Zadarfestu i odnosi prvo mjesto pjesmom "Klik", koja je ujedno bila i najavni singl trećeg studijskog albuma. Iste godine nastupa i na festivalu Dora s pjesmom "Tvoja ljubav meni pripada"[1] i ne prolazi u finale.[2]

Treći album, "Osjećaj", donosi lagani preokret u samom Ivaninom glazbenom izričaju. Više organskog zvuka i koketiranje s retro pop pravcem pravo su osvježenje unutar njenog dotadašnjeg stila, a singlovi "Tko se na lude kladio" i "Dva leptira" ponovno se dugo zadržavaju na glazbenim top ljestvicama.

2008. godine, Ivana nastupa u drugoj sezoni HTV-ovog showa "Zvijezde pjevaju" inače licenciranoj inačici BBC-jevog showa "Singing with the Stars" i zajedno s partnerom, glumcem Nikšom Kušeljom, osvaja prvo mjesto.

Paralelno s tim, organizira velik i uspješan koncert "Gospel u Komediji" na kojem uz mnoge prepoznatljive vokale ugošćuje i veliku Josipu Lisac. Krajem godine izdaje snimku koncerta u audio CD izdanju, za koji osvaja nagradu Porin.[nedostaje izvor]

2009. godine ponovno nastupa u showu "Zvijezde pjevaju" a partnera, glumca Duška Modrinića dovodi do finala te se iskazuje kao najuspješniji mentor od svih profesionalnih vokalista koji su sudjelovali u svim sezonama showa. Jedino mentorsko iskustvo stekla je u dvije sezone showa "Zvijezde pjevaju". 6 godina je pohađala satove pjevanja kod prof. Mirele Brnetić.[nedostaje izvor]

29. travnja 2010. izlazi Ivanin četvrti album Promjenjiva s kojeg su već skinuta uspješna tri singla Oči, Nisi sam i Promjenjiva. Od početka izdaje za izdavačku kuću Menart.

2011. Ivana osvaja Porin za najbolju žansku vokalnu izvedbu hit pjesme Utjeha.

Početkom 2012. po drugi put pobjeđuje u showu Zvijezde pjevaju, u paru s Goranom Navojcem.

2012. također, osvaja nominaciju Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu pjesme "Ljubav u meni ostaje" s Chanson festa.

2013. godine osvaja nominaciju Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbe pjesme "Zamisli" s kojim je najavila peti studijski album.

2023. godine osvaja Porina za najbolju žensku izvedbu za pjesmu “Netko ko me čuva”.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

  1. Trenutak istine, (Menart), 2003.
  2. Moj svijet, (Menart), 2004.
  3. Osjećaj, (Menart), 2006.
  4. Promjenjiva, (Menart), 2010.

Albumi uživo[uredi | uredi kôd]

  1. Live in SAX 2005, (Menart), 2005.
  2. Gospel u Komediji, (Menart), 2008.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dora 2005 - Hrvatska Pjesma Za Pjesmu Europe, Discogs, discogs.com, pristupljeno 18. studenoga 2020.
  2. 2005. – Zagreb, eurosong.hr, pristupljeno 18. studenoga 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]