Joventut Badalona

Izvor: Wikipedija
DKV Joventut
Puno ime Club Joventut Badalona, S.A.D.
Boje kluba          
Osnovan 1930.
Dvorana Palau d'Esports de Badalona
Kapacitet 12.500
Predsjednik Jordi Villacampa
Trener Sito Alonso
Liga ACB
Euroliga
2008./09. 5.
Majica
Hlačice
 
Glavni dres
Majica
Hlačice
 
Pričuvni dres
Službena stranica joventutbadalona.com

Club Joventut Badalona, S.A.D. je španjolski košarkaški klub iz katalonskog grada Badalone. Uz Real Madrid i Barcelonu najtrofejniji je španjolski košarkaški klub. Jedini klub uz Real Madrid i CB Estudiantes, koji nikad nije ispao iz ACB lige.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Klub je osnovan 30. ožujka 1930., pod imenom Penya Spirit of Badalona (Klupski duh Badalone). Osim košarkaške momčadi, klub je imao momčadi u biciklizmu, stolnom tenisu i nogometu. 1932. mjenjaju ime u Centre Esportiu Badaloní (Sportski centar Badalona). Od 1939. nose ime Club Joventut Badalona, a godinu kasnije zelena i crna postaju klupske boje.

Između 1950-ih i 1970-ih, klub je imao veliko rivalstvo s Real Madrid. Najbolje razdoblje klub je doživio tijekom 1980-ih i 1990-ih. Danas, klub nastupa pod sponzorskim imenom DKV Joventut, imenom španjolske osiguravateljske kuće DKV Seguros. Jedini klub uz Real Madrid i CB Estudiantes, koji nikad nije ispao iz ACB lige. Smatra se da Joventut ima najbolji omladinski pogon u Španjolskoj, ali i u Europi. Pretežito zbog toga što košarkaški klubovi Real Madrid i Barcelona uvelike ovise o nogometnim momčadima njihovih sportskih klubova.

Joventut Badalona bio je prvi katalonski klub koji je osvojio Euroligu.

Trofeji[uredi | uredi kôd]

Poznati igrači[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]