Jurica Pađen

Izvor: Wikipedija
Jurica Pađen
Jurica Pađen 2013.
Ime u rodnom listuJurica Pađen
Rođen/a3. veljače 1955.
Žanr/ovipop, rock
Zanimanjeglazbenik
Instrumentgitara
Djelatno razdoblje1978.-

Jurica Pađen (3. veljače 1955.) je hrvatski glazbenik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Jurica Pađen 2013.

Rođen je u Zagrebu, gdje odrasta na temeljima glazbe The Beatlesa koji ga i motiviraju za upis u glazbenu školu. Upisao je klasičnu gitaru, a već nakon niže glazbene škole počinje svirati i skladati svoje prve rock pjesme. Nakon završene glazbene škole, priključuje se Grupi 220, koja se kasnije transformira u "Parni valjak", i s njom ostaje 3 godine.

Godine 1978. osniva grupu "Aerodrom" s kojom snima 5 studijskih albuma, a 1987. prelazi u "Azru" i s njom ostaje 3 godine. U međuvremenu je svirao i po bivšem SSSR-u odakle nosi u sebi neke nove utjecaje na svoju buduću glazbu koju će raditi.

Zajedno s Tomislavom Šojatom 1994. osniva "Pađen band". Snimaju 3 studijska albuma te Greatest hits i jedan album za vanjsko tržište. Zajedno su ponovo okupili sastav "Aerodrom" 2001. godine, te snimaju i 13. prosinca 2001. objavljuju album Na travi u izdanju Croatia recordsa pod etiketom Master musica.

Godine 2007. objavljuju album pod nazivom "Rock @ Roll", ukupno jedanaesti album zagrebačkog rock sastava “Aerodrom”.

Jurica je poznat kao vrlo traženi gostujući studijski glazbenik mnogim hrvatskim glazbenicima, a najzapaženiji je ipak kao autor mnogih hit pjesama drugih izvođača, što dokazuje i njegovo pojavljivanje na više od 30 albuma.

Bio je članom glazbenih sastava:

Samostalni album[uredi | uredi kôd]

Croatia records mu izdaje u lipnju 2005. godine prvi samostalni album Žicanje, s 15 instrumentalnih pjesama za sve koji vole zvuk gitare.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Aerodrom
Nedovršeni članak Jurica Pađen koji govori o hrvatskom glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.