Kalifornikacija

Izvor: Wikipedija
Kalifornikacija
Naslov izvornika
Californication
Formattelevizijska serija
AutorTom Kapinos
GlumciDavid Duchovny
Natascha McElhone
Madeleine Martin
Evan Handler
Pamela Adlon
Madeline Zima
Država podrijetlaSAD
Jezikengleski
Broj epizoda84
Produkcija
Trajanje epizodecca 28 minuta
Prikazivanje
TV kućaShowtime
U HrvatskojHRT
Emitiranje13. kolovoza 2007.još traje
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Kalifornikacija (eng. Californication) je američka televizijska serija, autora Toma Kapinosa. Prva epizoda emitirana je 13. kolovoza 2007., dosad je snimljeno pet sezona, a snimat će se i šesta.[1] Serija je osvojila nekoliko nagrada i nominacija, uključujući Emmy i Zlatni globus.

Radnja serije[uredi | uredi kôd]

Glavni lik serije je Hank Moody (David Duchovny), nekadašnji poznati spisatelj, koji preseljenjem u Kaliforniju doživljava "spisateljsku blokadu". Dok živi raskalašenim životom, uživajući u alkoholu, drogama te ženama, istovremeno nastoji popraviti odnos sa svojom bivšom ženom Karen i kćeri Beccom.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Glavni likovi[uredi | uredi kôd]

Sporedni likovi[uredi | uredi kôd]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Rock sastav Red Hot Chili Peppers 2007. godine je podnio tužbu protiv serije, jer su za njen naslov bez dopuštenja iskoristili ime njihovog poznatog albuma i singla (Californication). Također je zanimljivo da su imena Hankovih romana, zapravo imena albuma thrash metal sastava Slayer: South of Heaven, Seasons in the Abyss i God Hates Us All. Također, u prvoj sezoni se čekanje na novo Hankovo djelo, uspoređuje s čekanjem novog albuma Guns N' Rosesa, Chinese Democracy, na kojeg se čekalo više od deset godina.

Izvori[uredi | uredi kôd]