Kawasaki

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma »Kawasaki«. Za istoimene gradove u Japanu i druga značenja riječi pogledajte Kawasaki (razdvojba).
Mozaik glavnih gradskih znamenitosti

Kawasaki je grad u prefekturi Kaganawi, osmi najnaseljeniji grad u Japanu i jedan od najvećih gradova u sastavu metropolitanskog područja Velikog Tokija te industrijskog trokuta Keihina, zajedno s Yokohamom i Tokijom. Ima 1,5 milijuna žitelja s prosječnom gustoćom naseljenosti od 10 000 stanovnika po četvornom kilometru. Smješten je na rijeci Tami.

U gradu se nalaze sjedišta i podružnice brojnih velikih međunarodnih tvrtki visoke tehnologije, poput Fujitsua, Toshibe, Della, Pioneera, Sigme, japanskog naftnog teškaša Nippona, francuskog kozmetičkog diva L'Oréala i inih.

Kawasaki je čvorište brojnih željezničkih linija u sklopu željezničke mreže Velikog Tokija te šest autocestovnih pravaca.

Grad je poznat po atletskom parku, nogometnom igralištu i drugom najposjećenijem hramu na području Kanta.

Međugradsko prijateljstvo njeguje s hrvatskom Rijekom (najstarije prijateljstvo, još od 1977.), njemačkim Lübeckom, američkim Baltimoreom, britanskim Sheffieldom, austrijskim Salzburgom i dr. Najpoznatija četvrt u gradu, Koreatown (»Mala Koreja«), okupljalište je većine Korejaca u Japanu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]