Labudovi

Izvor: Wikipedija
»Labud« preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte Labud (razdvojba).
Labudovi
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Anseriformes
Porodica:Anatidae
Potporodica:Anserinae
Rod:Cygnus
Rodovi / Vrste

Labudovima (lat. Cygnus) se naziva rod ptica iz reda patkarica. Unutar reda patkarica, labudovi su dio potporodice gušćarica. Rod Olor, koji više nije priznat nekada je činio s rodom cygnus tribus u porodici pataka. Vrsta Olor cygnus danas se naziva Cygnus cygnus (Linnaeus, 1758), a Olor buccinator - Cygnus buccinator Richardson, 1832

Perje labudova je ili potpuno bijelo, ili je mješavina crnog i bijelog, pri čemu bijela varijanta može ponekad imati crne vrškove krila. Crni labudovi su jedina crna vrsta labudova. Imaju bijele vrškove krila i izraženo crveno obojene kljunove. Mužjaci i ženke su uvijek vrlo slični, bez spolnog dimorfizma.

Labudovi se od gusaka u užem smislu razlikuju još dužim vratom koji im omogućuje pretraživanje dna dubljih voda, i veličinom tijela koje ih čini najvećim vodenim pticama. Raspon krila im može doseći dva metra, a mogu težiti 15 kilograma. Suprotno krilima, noge su im relativno kratke, tako labudovi na tlu djeluju prilično nespretno. No zato imaju vrlo snažne letne mišiće pa mogu preletjeti i više od tisuću kilometara do svojih gnjezdišta na sjeveru.

Oba roditelja zajedno brinu o mladuncima. Ostaju s njima do godine dana.

Navodi o životnom vijeku labudova su vrlo različiti. Kreću se od 19 pa do 50 godina, a dijelom i puno više od toga.

Sistematika[uredi | uredi kôd]

Labudovi u užem smislu su vrste roda Cygnus, koji se, već prema gledanju, dijele na 5 odnosno 7 vrsta. Južnoamerički Coscoroba labud (Coscoroba coscoroba) je jedina vrsta roda Coscoroba.

Vrste[uredi | uredi kôd]

Labudovi i čovjek[uredi | uredi kôd]

Labudovi su često nadahnjivali ljudsku maštu. O tome svjedoči pojam Labuđi pjev, bajka "Ružno pače" te je po njihovom prekrasnom plesu nazvan balet Labuđe jezero. U toj bajci, kao i inače u europskoj mitologiji labud simbolizira zrelost i dovršenost, a u umjetnosti se često koristi kao alegorija za čistoću.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Labudovi
Wikivrste imaju podatke o taksonu Labudovi
Wječnik ima rječničku natuknicu labud