Marcel Duchamp

Izvor: Wikipedija
Marcel Duchamp
kubizam - futurizam - dada - nadrealizam
Marcel Duchamp
Rođenje 28. srpnja 1887.
Blainville, Francuska
Smrt 2. listopada 1968.
Neuilly-sur-Seine, Francuska
Nacionalnost francusko i američko (od 1955.)
Vrsta umjetnosti slikarstvo - kiparstvo - film
Praksa Pariz, New York
Utjecao Man Ray, nadrealizam, konceptualna umjetnost
Poznata djela Akt silazi niz stube, Fontana
Portal o životopisima

Henri-Robert-Marcel Duchamp (Blainville, 28. srpnja 1887.Neuilly, 2. listopada 1968.), francusko-američki slikar, kipar, šahist i spisatelj, čiji se rad najčešće povezuje s dadaizmom i konceptualnom umjetnošću. Duchamp se zajedno s Picassom i Matissom smatra najrevolucionarnijim umjetnikom koji je promijenio poimanje likovne umjetnosti u drugom desetljeću 20. stoljeća

Fontana na izložbi u galeriji 291 (New York) fotografa Alfreda Stieglitza 1917. god.

Život[uredi | uredi kôd]

Rođen u Blainvilleu kod Rouena, Duchamp je bio brat kipara Raymonda Duchamp-Villona (1876.1918.), slikara Jacquesa Villona (Gaston Duchamp) (1875.1963.) i slikarice Suzanne Duchamp (1889.1963.).

Živio je i djelovao pretežito u SAD-u, pod utjecajem kubizma i futurizma. Godine 1916. inicijator je newyorškog pokreta Dada u okviru kojega eksperimentira s različitim tehnikama i izlaže svoje prve radove tipa ready-made. Poslije 1919. godine pridružuje se nadrealistima u Parizu, ali samo kao teoretičar i suradnik na filmu („Anemično kino”, 1926.). Više nije stvorio niti jedno umjetničko djelo i ostatak života posvetio je šahu.

Djela[uredi | uredi kôd]

Ovaj kontroverzni umjetnik je raznovrsnošću svog djela i teorijskim člancima, jedna od najutjecajnijih osoba suvremene umjetnosti. Jedan je od prvih umjetnika koji je koristio već postojeće stvari (ready-made) u svojoj umetnosti. Najpoznatije djelo te vrste mu je Fontana, tj. pisoar koji je potpisao kao umjetničko djelo. Pored toga, veoma su poznata još dva djela, kubističko-futuristički Akt silazi niz stube i asamblaž na staklu, Nevjesta, skinuta do gola od svojih svatova.

Njegova umjetnost je uveliko prodrmala svijet, koji do tada nije vidio ništa slično. U početku, njegova djela su bila odbijena u mnogim galerijamа, upravo zbog provokativnih naslova i sadržaja.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]