Mišjakinje

Izvor: Wikipedija
Mišjakinje
Pepeljasta mišjakinja (Urocolius macrourus)
Pepeljasta mišjakinja (Urocolius macrourus)
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Coliiformes
Murie, 1872.
Porodica: Coliidae
Swainson, 1837.
Rodovi
Colius

Urocolius

Mišjakinje ili mišoptice[1] (lat. Coliidae) su jedina porodica ptica u redu mišjakinja (Coliiformes). Porodica ima dva roda i šest vrsta. Ime su dobili jer su kao i miševi druželjubivi, imaju jednaku boju perja i kreću se kroz grmlje na isti način.

Mišjakinje su malene, nježne ptice i žive samo u afričkim savanama južno od Sahare. Žive u skupinama koje mogu imati i do dvadesetak jedinki. Vrlo spretno se kreću po stablima i uz pomoć snažnih, oštrih kandžica mogu visiti na granama okrenute naglavce. Kad se zajedno odmaraju, guraju se u hrpu i uzajamno se griju. Repna pera su im dugačka, a drugo perje meko i sivkasto do smeđe. Na glavi imaju kukmicu. Kako im je perje vrlo gusto, bez problema se kreću kroz gusto, bodljikavo grmlje. Kljunovi su kratki i povijeni prema dole. Građa tijela i boja perja se od vrste do vrste gotovo ne razlikuje, kao što i nema razlike između mužjaka i ženki. Tanjurasta, jednostavna gnijezda grade od biljnog materijala na stablima ili u grmlju, a leglo ima najčešće tri, a ponekad i do šest jaja. Hrane se sjemenjem i voćem.

Rodovi i vrste[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. kolovoza 2011. Pristupljeno 10. svibnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. a b c d e f Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi mišjakinje
Wikivrste imaju podatke o taksonu mišjakinjama