Neda, dukljanska kneginja

Izvor: Wikipedija
Neda
Неда
Vladavina 1043.1045.
Prethodnik Vojislav
Nasljednik Mihailo
kneginja
Suprug Vojislav
Djeca Gojislav, Mihailo, Saganek, Radoslav i Predimir
Dinastija Vojislavljevići
Smrt 1045.
Vjera krišćanka

Neda na cnogr. ćiril. Неда dukljanska kneginja, bila je nećaka bugarskoga cara Samuila, žena dukljanskog kneza Vojislava, jedno vrijeme suvladarka na prijestolju dukljanske kneževine.

O udaji za dukljanskog kneza[uredi | uredi kôd]

Ljetopis popa Dukljanina na koncu Glave XXXVII. piše o ženi kneza Vojsilava, no ne spominje joj ime (citati na crnogorskom):

Wikicitati »Uzeo je (Vojislav) za ženu divnu djevojku, nećaku cara Samuila, s kojom je rodio pet sinova, čija su imena: Gojislav, Mihailo, Saganek, Radoslav i Predimir.«

[1]

Jakov Lukarić, dubrovački kroničar, u svom spisu Obilni izvodi iz dubrovačkih anala iz 1605. godine navodi da se Vojislav (Dobroslav) oženio s Nedom, bugarskom princezom:

Wikicitati »Dobroslav si marita la seconda volta con Neda figliuola del Re Bulgaro«

Lukarić veli da je to Vojislavu bio drugi brak.

Wikicitati »Dobroslav si marita la seconda volta con Neda figliuola del Re Bulgaro«

Ime[uredi | uredi kôd]

Tvrdi Lukarić i da je Neda njeno prvotno, a latinsko joj je ime bilo Dominika.

Wikicitati »…ch'era Neda, in Latino Dominica, figliuola del Re de' Bulgari«

Pretpostavka je da je Neda udajom za Vojislava morala primiti latinsko krštenje, koje je u to vrijeme bilo dominantno u Duklji.

Kao suvladarka[uredi | uredi kôd]

Po smrti Vojislava 1043. godine, izvješćuje Ljetopis popa Dukljanina, njegova je supruga sa sinovima dvije godine vladala.

Wikicitati »Poslije kraljeve smrti sastadoše se njegovi sinovi sa svojom majkom i zaželješe da podijele sebi zemlje i oblasti svojih predaka, kako bi svaki od njih posjedovao svoj dio. Tako Gojislav i Predimir, najmlađi brat, dobiše Travuniju sa Grbljem; Mihailo: Oblik, Prapratnu i Crmnicu; Saganek pak, Gorsku županiju, Kupelnik i Balec; Radoslav: Luku župu, Podlužje i Kučevo u Budvi sa župom.«

[1]

Neda je, a pop Dukljanin je titulira kao "kraljica", po istom izvoru sa svojim prvorođenim sinom Gojislavom upravljala kraljevstvom i sinovima, no nijedan od njih nije se nazivao kraljem dok je živjela kraljica njihova majka, već su se nazivali samo kneževima.

U Glavi XL. Ljetopis popa Dukljanina još o Nedi izvješćuje da "preminu kraljica i Mihailo prihvati kraljevstvo".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]