Neuroznanost

Izvor: Wikipedija
Neuroznanost
Neuroznanost
Aktivnost dijelova ljudskog mozga koji izvršava određene zadatke može se vidjeti na snimci napravljenoj metodom funkcionalne magnetske rezonancije.
Znanstveno polje Temeljne medicinske znanosti
Znanstveno područje Biomedicina i zdravstvo
Klasifikacija znanosti u Hrvatskoj

Neuroznanost je interdisciplinarna te jedna od temeljnih medicinskih znanosti. Bavi se proučavanjem morfologije i funkcija zdravog živčanog sustava s naglaskom na mehanizmima kojima se ostvaruje njegova uloga glavnog kontrolnog i upravljačkog sustava organizma. Obuhvaća temeljnu neuroznanost, kliničku neuroznanost, bihevioralnu neuroznanost, kognitivnu neuroznanost, afektivnu neuroznanost, molekularnu neuroznanost, računalnu neuroznanost i sistemnu neuroznanost.

U Hrvatskoj postoji nekoliko poslijediplomskih studija neuroznanosti, a također postoji i Hrvatski institut za istraživanje mozga kao krovna neuroznanstvena institucija. U sklopu ovog instituta Ivica Kostović je 1974. godine utemeljio Zagrebačku neuroembriološku zbirku koja sadrži više stotina primjeraka ljudskog mozga, što je čini jednom od većih zbirki u svijetu. Kao takva važan je izvor podataka za mnoge znanstvene projekte i međunarodnu znanstveno-istraživačke suradnju te povezivanje znanstvenika.

U Hrvatskoj je na razini Područnog vijeća u znanstvenom području Biomedicine i zdravstva, ali u svjetskoj znanosti neuroznanost je zasebno područje znanosti, a grane i discipline neuroznanosti jesu:[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Medicinski fakultet u Zagrebu Neuroznanost (pristupljeno 22. svibnja 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta