Nimara

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "poluotok".
(Primjeri uporabe predloška)
Poluotok Nimara, pokraj grada Marmaris, Turska.

Nimara je poluotok pokraj grada Marmarisa, u Turskoj.[1]

Poluotok se nalazi oko 8 km od Marmarisa, a s kopnom je povezan uskom prevlakom. Poluotok je poznat po svojim prirodnim i arheološkim znamenitostima.

Arheološka nalazišta[uredi | uredi kôd]

Arheološki nalazi ukazuju na ljudski boravak na poluotoku još od prapovijesti, točnije oko 10 000 godina prije nove ere. Ostaci s najvišeg vrha poluotoka, koji obuhvaćaju ostatke gradskih zidina, kulu stražarnicu i antičke nastambe, pripadaju jednog od 3 grupe antičkih naselja oko Marmarisa. Ova je lokacija dostupna pješačkim stazama, a udaljena je oko 1 sat hoda od Marmarisa.

Špilja Nimara[uredi | uredi kôd]

Unutrašnjost špilje Nimara.

Špilja Nimara jedna je od najpopularnijih turističkih odredišta na ovom području. Arheološka istraživanja datirala su prve ljudske aktivnosti čak 12 000 godina u prošlost. Ovo je mjesto od posebnog interesa studentima i arheolozima koji istražuju prapovijesne ljudske u i oko grada Muğla.[2]

U špilji se mogu naći leptiri troglokseni, zbog čega je špilja od 1999. godine proglašena zaštićenim područjem. I ostatak poluotoka obiluje raznovrsnim životnjiskim i biljnim svijetom.

Vanjske poveznice i reference[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Nimara