Novine Horvatzke

Izvor: Wikipedija
Oglas kojim se poziva na pretplatu na Novine Horvatzke izdavača Ljudevita Gaja

Novine Horvatzke su novine koje je 1835. godine u Zagrebu pokrenuo Ljudevit Gaj s prilogom "Daniczom Horvatzkom, slavonzkom y Dalmatinzkom"; pod kasnijim imenom Ilirske narodne novine odigrao je ovaj časopis ključnu ulogu u Hrvatskom narodnom preporodu.

Novine Horvatzke izlaze do danas, pod imenom Narodne novine[1] i predstavljaju službeni list Republike Hrvatske; u njima se danas objavljuju zakoni i drugi propisi, te razne službene objave.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi broj Narodnih novina izašao je u Zagrebu pod imenom Novine Horvatzke 6. siječnja 1835. godine. Nakladnik i urednik bio je Ljudevit Gaj. Bile su to prve novine u Zagrebu na hrvatskom jeziku. Uz drugi broj Novina Horvatzkih (10. siječnja) izlazi i njihov književni prilog: "Danicza Horvatzka, Slavonzka y Dalmatinzka". Godine 1836. s kajkavskog narječja prelaze u štokavsko, a ime im se mijenja u Ilirske narodne novine s prilogom "Danicom Ilirskom".

U desetom broju književnog priloga objavljena je pjesma Antuna Mihanovića "Horvatska domovina". Kasnije pod nazivom "Lijepa naša domovina" postaje hrvatskom himnom. Uglazbio ju je Josip Runjanin.

Ovaj je časopis odigrao iznimno važnu ulogu u buđenju hrvatske nacionalne svijesti i pokretanju Hrvatskog narodnog preporoda, tj. tzv. "Ilirskog pokreta". Književni podlistak, slavna "Danica" nezaobilazno je mjesto za povijest hrvatske književnosti, u kojem je u kulturalnim okolnostima 19. stoljeća definirana hrvatska književna baština - neovisno o tome u kojem je od hrvatskih krajeva nastala. Također je odlukom Ljudevita Gaja i oko njega okupljenih pisaca naznačen izbor štokavskog govora kao standarda za hrvatski književni jezik.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. O nama: Iz povijesti, mrežne stranice trgovačkog društva "Narodne novine" d.d., pristupljeno 29. srpnja 2021.
  2. NN Tražilica, mrežno izdanje Narodnih novina: službenog lista Republike Hrvatske, narodne-novine.nn.hr, pristupljeno 2. rujna 2013.