Panceta

Izvor: Wikipedija
Panceta

Dimljena panceta

Podrijetlo
Regija/država Hrvatska, Italija
Detalji
Vrsta jela suhomesnati proizvod
Glavni sastojci svinjska potrbušina

Panceta je trajni suhomesnati proizvod dobiven soljenjem, hladnim dimljenjem, sušenjem na zraku i polaganim zrenjem mesnatijeg dijela svinjske potrbušine s kožom.[1][2][3] U Hrvatskoj je najpoznatija dalmatinska panceta iz Zagore. Jede se sirova, narezana na manje komade, ili kao dodatak kuhanim jelima od graha, graška, svježeg i kiselog kupusa, poriluka i sl. Njome se nadijeva goveđi but za dalmatinsku pašticadu ili se dodaje u sinjske arambaše.

Talijanska pancetta (od pancia, što znači trbuh) je sličan mesni proizvod s nekoliko regionalnih varijacija: neke od njih su dimljene, neke se suše bez kože i zarolane, neke su izvana jače začinjene.

Za razliku od većine vrsta slanine koje su ili soljene u salamuri ili toplinski obrađene parenjem ili kuhanjem, pancete su dehidrirane suhim soljenjem i prirodnim sušenjem na zraku.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mijukić Prom – Dalmatinska panceta. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. veljače 2020. Pristupljeno 30. studenoga 2020.
  2. Mesnice Lovrić – Proizvodi. mel.hr. Mesnice Lovrić. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. rujna 2020. Pristupljeno 30. studenoga 2020.
  3. Podravka – Podravski špek i panceta. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. studenoga 2020. Pristupljeno 30. studenoga 2020.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Panceta