Paullu Inca

Izvor: Wikipedija
Paullu Inca
Paullu Inca
Sapa Inka
Vladavina 1536.1549.
Prethodnik Manco Capac II.
Nasljednik Sayri Túpac (u Vilcabambi)
Supruga Catalina Tocto Sisa
nepoznata
Magdalena Antay
Djeca Carlos Inca Yupanqui
Felipe Inca Yupanqui
Bartolomé Quispe Atauchi Inca
Puno ime Huáscar Túpac Paullu Inca Yupanqui
Dinastija Cuzcohanan
Otac Huayna Cápac
Majka Añas Colque Huaylas
Rođenje 1518., Cuzco
Smrt 1549., Cuzco
Vjera kršćanstvo

Paullu Inca (Huáscar Túpac Paullu Inca Yupanqui, Cristóbal) (Cuzco, 1518. – Cuzco, 1549.), marionetski sapa Inka, postavljen 1536. godine za vladara od strane španjolske vlasti u Peruu, nakon što se njegov stariji polubrat, Manco Inca Yupanqui, poznat i kao Manco Capac II. odmetnuo od kolonijalne vlasti i osnovao Novo Carstvo Inka koje je trajalo do 1572. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Bio je sin vladara Inka Huayne Cápaca († 1527.) i Añas Colque Huaylas i imao je petero polubraće (Ninan Cuyochi, Huáscar, Atahualpa, Túpac Huallpa i Manco Inca Yupanqui).

Tijekom rane vladavine svoga polubrata Manca Inca Yupanquija, podržavao je njegov režim te je 1535. godine zajedno s villac umom pratio ekspediciju Diega de Almagra u Čile. U jednom trenutku vrhovni je svećenik napustio ekspediciju i vratio se u Peru gdje je podigao ustanak protiv Španjolaca u ime Manca Inca Yupanquija. Po povratku u Peru, Diego de Almagro je naišao na Cuzco pod opsadom vojske Inka. Nakon obustave šestomjesečne opsade i povlačenja vojske Manca Inca Yupanquija, Španjolci su za novoga sapa Inku postavili svog saveznika Paullu Incu kojega su uz to i bogato nagradili posjedima.

Godine 1543. kršten je pod imenom Cristóbal, a poslije smrti pokopan je u crkvu koju je podigao u Cuzcu.

prethodnik
Manco Inca Yupanqui
Kralj Inka carstva
španjolski eksponent

1536. - 1549.
Titula ukinuta