Pentekostalizam

Izvor: Wikipedija
Pentekostna crkva u Mottola, u Italija.

Pentekostalizam je kršćanski pokret unutar protestantskih crkava koji je nastao početkom 20. stoljeća pri Metodističkoj crkvi. Pentekostalci poseban naglasak stavljaju na probuđenje koje se dogodilo u ulici Asuza 1906. godine, što na način označava rođenje suvremenog pentekostalizma. Crkve ovog pokreta odlikuju se iznimnim naglaskom na važnost darova Duha Svetoga. Bogoslužje u pentekostnim zajednicama karakterizira gorljiva molitva, glasnija glazba (slavljenje), a ponekad i spontani ples. Neka od najpoznatijih obilježja ovog pokreta su govor u jezicima i drugi duhovni darovi, kao što su proroštva i iscjeljenja. Za govor u jezicima se smatra da je rezultat krštenja Duhom Svetim.

Prema studiji iz 2011. ima 279 milijuna vjernika. Rasprostranjen je u SAD-u, Brazilu, Gvatemali, Indoneziji, Nigeriji, Gani, Keniji, Etiopiji i Zimbabveu.

U Italiji ima oko pola milijuna vjernika.

Pentekostni pokret u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Pentekostni pokret u Hrvatskoj spontano je započeo 1907. godine u srijemskom mjestu Beška, među njemačkim “štundistima” – pijetističkim vjernicima (luteranske) i Reformirane (kalvinske) crkve.

Trenutno postoji nekoliko tisuća pripadnika ove vjere u Hrvatskoj. Najveća crkva ovog pokreta je Evanđeoska pentekostna crkva i Savez crkava Riječ Života.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Global Christianity A Report on the Size and Distribution of the World’s Christian Population, Pew Research Center, 2011, pristup 05.08 2018.
  2. Evanđeoske pentekostne crkve u HrvatskojArhivirana inačica izvorne stranice od 5. kolovoza 2018. (Wayback Machine) Evanđeoska pentekostna crkva pristup 05.08 2018
  3. Pentekostalci: 10 stvari koje trebate znati o Pentekostnoj crkvi, portal Novizivot.net, pristup 25. siječnja 2022.
  4. Michael Green; Krštenje u Duhu Svetom: što je to?, portal Novizivot.net, pristup 25. siječnja 2022.