Petar Grubonić

Izvor: Wikipedija

Petar X. Dišković (Petar Grubonić) (Stari grad (Pag), 2. pol. 14. st. - Split, 30. prosinca 1426.), hrvatski svećenik i splitski nadbiskup i metropolit (1413. – 1426.).

Rodio se u obitelji Grubonić, odvjetku plemenitog roda Diškovića. Ušao je u dominikanski samostan u ranoj mladosti. Nakon preseljenja Pažana iz starog u novosagrađeni grad Pag 1413. godine, u novom je Pagu podignuta je i nova crkva i samostan otaca dominikanaca koji je nosio naslov sv. Antuna opata. Iz tog je samostana i Petar Grubonić.[1] Nakon svećeničkog ređenja boravio je po samostanima u Italiji. Godine 1406. papa Grgur XII. (1406. – 1415.) imenovao ga je biskupom grada Faenze u Italiji, a 1409. prisustvovao je crkvenom koncilu u Pisi.

Godine 1412. odrekao se časti biskupa Faenze zbog imenovanja na čast splitskog nadbiskupa i metropolita. Međutim, nadbiskupiju je preuzeo tek 1420. godine, a u međuvremenu je vjerojatno boravio na rodnom otoku Pagu, gdje je u gradu Pagu sagradio palaču.[2]

Nadbiskup Dišković prihvatio je za boravka u Italiji kulturne ideje renesanse, zanimao se za antičku književnost, ali i za domaću povijest o čemu svjedoči njegov rukopis sačuvan u prijepisu iz 17. stoljeća pod naslovom Della venuta de Slavi in Europa, re di Dalmazia, et incominciamento della Messa illirica.

Za vrijeme svog pontifikata u Splitu, nadbiskup Petar je dao izgraditi oltar sv. Dujma i proširiti nadbiskupsku mensu odnosno preuredio je splitsku katedralu te dao urediti biskupsku palaču u Splitu. Živio je u nadi da će jednog dana Pag biti biskupija pa je rodnom Pagu ostavio sve svoje biskupske insignije.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Zadarski list Ljiljana Jurjević: Pažani predvođeni čudotvornim križem preselili iz starog u novi grad, 20. srpnja 2013. (pristupljeno 5. ožujka 2016.)
  2. PagpressArhivirana inačica izvorne stranice od 22. veljače 2019. (Wayback Machine) PagPress: Građevine u starom gradu Pagu (Stari grad), 22. rujna 2011. (pristupljeno 5. ožujka 2016.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Titule u Katoličkoj Crkvi
prethodnik
Dujam II. de Judicibus
splitski nadbiskup
1413.–1426.
nasljednik
Franjo Malipiero


Nedovršeni članak Petar Grubonić koji govori o životopisu osobe iz Hrvatske treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.