Raj Kapoor

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Raj Kapoor
Raj Kapoor
Rodno ime Shrishti Nath Kapoor
Rođenje 14. prosinca 1924., Pešavar
Smrt 2. lipnja 1988., New Delhi
Godine rada 1935.1988.
Supruga Krishna Malhotra
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Raj Kapoor, rođen kao Shrishti Nath Kapoor, također poznat kao Ranbir Raj Kapoor (Pešavar, 14. prosinca 1924.New Delhi, 2. lipnja 1988.) indijski je filmski glumac, producent i režiser. Rođen je u Pešavaru kao sin glumca Prithviraja Kapoora – bio je član obitelji Kapoor, koja je dala nekoliko zvijezda Bollywooda.

Raj Kapoor smatra se jednim od najvećih i najutjecajnijih glumaca i filmskih stvaralaca u povijesti Bollywooda.[1] Dobio je nekoliko priznanja, među kojima su 3 nacionalne filmske nagrade i 11 Filmfare nagrada u Indiji. Filmfare nagrada za životno djelo nosi njegovo ime.

Bio je dva puta nominiran za nagradu „Zlatna palma” na Filmskom festivalu u Cannesu za svoje filmove “Awaara” (1951.) i „Boot Polish” (1954.). Njegov nastup u filmu „Awaara” svrstan je među deset najboljih i najvećih nastupa svih vremena od strane magazina “Time”.[2] Njegovi su filmovi privukli svjetsku publiku, naročito u Aziji i Europi. Zvali su ga „Clarkom Gableom indijske filmske industrije”.

Vlada Indije odlikovala ga je Padma Bhushan nagradom 1971. godine za doprinos u umjetnosti. Vlada Indije dodijelila mu je i najveću indijsku nagradu u kinematografiji, nagradu Dadasaheb Phalke, 1987. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]