Samostan sv. Klare u Dubrovniku

Izvor: Wikipedija
Samostan sv. Klare pored Velike Onofrijeve fontane

Samostan sv. Klare nalazi se južno od Vrata od Pila do dubrovačkih gradskih zidina na Poljani Paska Miličevića. Najpoznatiji je od 8 ženskih samostana u Dubrovniku.

Samostan je bio izgrađen krajem 13. i početkom 14. stoljeća. Zbog ugleda, kojega je imao, bio je jedan od najvažnijih ženskih samostana u Dubrovačkoj Republici. U dijelu samostana otvoreno je sirotište za napuštenu djecu, 1432. godine. Za djecu su skrbili do šeste godine života, a nakon toga su ih posvajale dobre obitelji. Sirotište u samostanu sv. Klare bilo je jedno od prvih takvih ustanova u svijetu. U katastrofalnom potresu 1667. godine, samostan je bio jako oštećen. Obnovile su ga gradske vlasti.

Kada su Dubrovnik osvojili Napoleonovi vojnici, francuske su vlasti samostan pretvorile u konjušnicu i skladište streljiva. Nakon Drugog svjetskog rata, samostan je bio pretvoren u restoran i ljetno kino. Danas ima višestruku namjenu.

Visia Dubrovnik 5D Theatrum[uredi | uredi kôd]

Dne 9. srpnja 2010. u prostorijama samostana otvoren je muzej s holografskim projekcijama u pet dimenzija. Koncept ovog jedinstvenog projekta osmislio je Marin Aničić, a glavni investitor je tvrtka Benfortuna d.o.o. na čelu s Tihomirom Orečom.[1] "Himna slobodi je naziv programa koji se odnosi na interaktivni zabavni program u kojem se uz ples i glazbu prikazuje hologram dubrovačkog pjesnika Ivana Gundulića, a posjetitelji se imaju priliku upoznati s tradicionalnim dubrovačkim plesom linđom, čuti najljepše stihove dubrovačke poezije, slušati čarobne melodije morskih sirena i pjesme koje slave ljubav, doznati sve o znamenitim Dubrovčanima i slavnim posjetiteljima ovoga grada, ali i upoznati se sa njegovim ljepotama," navode autori. Vremeplov je program zasnovan na putovanju kroz vrijeme. Ključna figura je Ruđer Bošković koji posjetitelje teatra vodi u 1 500 godina daleku prošlost Dubrovnika te im predstavlja rušenje starog rimskog grada Epidaura koje je prethodilo jačanju Dubrovnika, opsadu Arapa, dolazak Turaka, vrijeme procvata renesanse i tragičan potres iz 1667. godine, a upoznaje ih i sa zaštitnikom Dubrovnika, sv. Vlahom te ih kroz vrijeme dovodi do današnjih dana i slavlja Dubrovačkih ljetnih igara te Feste sv. Vlaha. Vrijednost ukupne investicije, uključujući i obnovu samostana sv. Klare, iznosila je 20 milijuna kuna.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.hrsvijet.netArhivirana inačica izvorne stranice od 3. rujna 2014. (Wayback Machine), "Visia Dubrovnik 5D Theatrum: Muzej s holografskim projekcijama", objavljeno 26. lipnja 2010., pristupljeno 8. srpnja 2013.