Serhij Tihipko

Izvor: Wikipedija
Serhij Tihipko
Serhij Tihipko

Potpredsjednik Vlade Ukrajine
trenutačno
u službi od
11. ožujak 2010.
Nasljednik Vasilj Rohovij
Rođenje 13. veljača 1960., Moldova, Dragonešti
Politička stranka Radna Ukrajina
Zanimanje Ekonomist, političar

Serhij Leonidovič Tihipko (ukr. Сергій Леонідович Тiгiпко) ili Sergej Tigipko (rus. Сергей Леонидович Тигипко); (Moldova, Dragonešti, 13. veljača 1960.); je ukrajinski političar, finacijski stručnjak, bivši ministar gospodarstva i trenutni potpredsjednik Vlade Ukrajine. Tihipko se kandidirao na predsjedničkim izborima u Ukrajini 2010. godine kada je dobio izravnu podršku 3.211.198 ili 13.05% ukrajinskih glasača.

Tihipko spada među pragmatične ukrajinske političare kojima je na prvom mjestu podizanje standarda života u Ukrajini. Na relativno liberalan način zagovara suradnju sa SAD-om i Rusijom u čisto pragmatičnom smislu te se nalazi na čelu stranke lijevog centra Radna Ukrajina za koju su karakteristične socijalne teme odnosno teme koje zagovaraju veća prava radnika.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Serhij Tihpko je završio studij metalurgije na sveučilištu u Dnipropetrovsku 1982. godine. U istom mjestu gradi političku karijeru i kao mlad čovjek pridružuje se reformiranim komunističkim udruženjima. Osamostaljenjem Ukrajine 1991. nastavlja svoju karijeru u gospodarskim krugovima i otvara privatan bankarski posao. Godine 1994. postaje finacijski savjetnik predsjednika Leonida Kučme. Od 1997. do 1999. Tihipko je obnašao dužnost ministra gospodarstva, a u isto vrijeme postaje guverner Nacionalne banke Ukrajine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]