Sidney Crosby

Izvor: Wikipedija
Sidney Crosby

Državljanstvo Kanada
Nadimak The Next One,
Sidney Crosby Sweepstakes,
Sid The Kid
Rođenje 7. kolovoza 1987.
Cole Harbour, Nova Škotska, Kanada
Visina 1,80 m
Težina 91 kg
Položaj centar
Karijera 2005.-
NHL klub Pittsburgh Penguins
Broj 87

Sidney Patrick Crosby, skraćeno Sidney Crosby (Cole Harbour, Nova Škotska, 7. kolovoza 1987.) kanadski je profesionalni hokejaš na ledu. Lijevoruki je napadač i igra na poziciji centra. Trenutačno nastupa za Pittsburgh Penguins u National Hockey League. U rookie sezoni osvojio je 102 boda (39 golova, 59 asistencija) i bio šesti strijelac NHL-a.

Crosby je u drugoj sezoni osvojio je svoj prvi Hart Trophy, nagradu za najkorisnijeg igrača u sezoni.[1] S 19 godina i 10 mjeseci Crosby je drugi najmlađi dobitnik Hart Trophyja. Legenda svjetskog hokeja Wayne Gretzky je 1980. godine bio pet mjeseci mlađi pri osvajanju svog prvog od osam uzastopnih Hart Trophyja. On je svoje Penguinse doveo do prvog doigravanja u šest godina te imao 120 bodova 36 golova, 84 asistencije) u 79 utakmica. Sid The Kid, kako popularno zovu Crosbya, uz nagradu za najkorisnijeg igrača osvojio je i Art Ross Trophy za najboljeg strijelca u sezoni.

Crosby je kao kapetan predvodio svoje Pittsburgh Penguinse do naslova Stanleyjeva kupa 2009. u sedmoj utakmici finala doigravanja protiv Detroit Red Wingsa.[2] Pobjednički pehar Lorda Stanleyja kapetanu Pittsburgha predao komesar Lige Gary Bettman. Tako je s 21 godinom Crosby najmlađi kapetan u 116-godišnjoj povijesti NHL lige koji je podignuo pobjednički pehar.

Početci[uredi | uredi kôd]

Crosby je hokej prvi put zaigrao s dvije godine u obiteljskom podrumu, a naučiti klizati s tri godine. Već je sa sedam godina dao svoj prvi novinarski intervju, a kao 13-godišnjaku odborno vijeće NSMH-a (Nova Scotia Minor Hockey) nije mu odobrilo igranje u Midget Hockey League s četiri godine starijim vršnjacima. Godinu dana kasnije nastupao je u televizijskom prijenosu kanadskog CBC-a, "Hockey Day in Canada" i s 217 bodova odveo Midget AAA momčad, Dartmouth Subways do finala Air Canada kupa. Dobitnikom nagrada za MVP-a i najboljeg strijelca osvojio je nakon što je postigao 18 bodova u 5 susreta. U sezoni 2002./03. pohađao je školu Shattuck-Saint Mary's Boarding School u Minnesoti, gdje je Sabrese odveo na državno prvenstvo.

Juniorska karijera[uredi | uredi kôd]

2003. godine na midget draftu Crosbyja je birao Rimouski Océanic iz juniorske Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL). U svom prvom službenom nastupu postigao je gol, dok je još dva dodao tijekom predsezonskih utakmica. Crosby se brzo razvio u glavnu zvijezdu lige i osvajao razne nagrade za igrača tjedna ili mjeseca. U svojoj prvoj sezoni zabio je 54 gola i dodao 81 asistenciju u samo 59 susreta. Od krovnih organizacija QMJHL-a i CHL-a osvojio je nagradu za najboljeg strijelca, igrača i rookieja godine. To je za Crosbyja bio veliki uspjeh jer nikome prije njega nije uspjelo osvojiti sve tri nagrade u istoj sezoni. Tijekom sezone, većć kao 16-goidšnjak igrao je za kanadsku reprezentaciju do 20 godina na juniorskom svjetskom prvenstvu koja je osvojila srebrno odličje. Time je postao petim najmlađim igračem koji je zaigrao za kanadsku vrstu.

U ljeto 2004. odbio je 7.5 milijuna $ vrijednu ponudu Hamiltona da prijeđe u tek osnovanu World Hockey Association, tvrdivši da još nije spreman prijeći u profesionalce. Medijski nastrojeni novinari proširili su njegovu popularnost po cijeloj zemlji te je čak dobio pažnju Waynea Gretzkog. Kada su upitali Gretzkya hoće li netko srušiti njegove rekorde, on je na to odgovorio "mogao bi to biti Crosby", te dodao "da je Crosby najbolji igrač još od Marija Lemieuxa.[nedostaje izvor]

National Hockey League[uredi | uredi kôd]

Crosby, nedugo zatim nakon što je postao zamjenskim kapetanom franšize.

Pittsburgh Penguins[uredi | uredi kôd]

Rookie sezona[uredi | uredi kôd]

Pittsburgh Penguinsi izabrali su Crosbyja kao prvi izbor drafta 2005. godine.[3] Debitirao je u porazu 5:1 protiv NY Devilsa,[4] 5. listopada 2005., te zabilježio asistenciju za jedini pogodak Penguinsa na utakmici. Svoj prvi NHL pogodak zabio je u sjajnom meču za Penguinse protiv Boston Bruinsa, u kojem su upisali poraz 7:6.[5] Od Crosbyja se očekivalo da bude spasitelj Pittsburgha, ali i hokeja općenito i to je na početku rookie sezone solidno ispunjavao. Uz pomoć legendarnog Maria Lemieuxa, Crosby je odveo Penguinse do pobjede protiv Rangersa kojom je Pittsburgh preskočio Islanderse i tako Njujorčanima prepustio začelje divizije Atlantic. Nakon što su u sezonu krenuli s devet poraza, Penguinsi se se polako oporavili i pokazali da bi ipak mogli biti kandidati za doigravanje. Mario Lemieux golom je "načeo" NY Rangerse, a drugi pogodak upravo Crosby za kojeg je Super Mario rekao: "U svakoj utakmici je sve bolji. To je fantastično s obzirom na to da ima tek 18 godina i svake je večeri naš najbolji igrač. Zaista nevjerojatno."[6]

Sredinom sezone, u prosincu 2005., glavni trener Ed Olczyk dobio je otkaz i njega je zamijenio Michel Therrien. Sljedećeg dana Therrien je imenovao Crosbyja zamjenskim kapetanom Penguinsa. Taj potez naišao je na kritike javnosti, smatrajući da Crosby nema dovoljnog iskustva na mjestu vođe momčadi. Iako su Penguinsi nakon dovođenja Crosbyja, Sergeja Gončara, Zigmunda Palffyja i Marka Recchija nadali uspješnoj sezoni, učinak je upravo bio suprotan te su Penguinsi sezonu završili s najgorim omjerom u Istočnoj konferenciji. Crosby je usprkos lošoj klupskoj sezoni imao sjajnu profesionalnu sezonu i postavio rekorde franšize u asistencijama (52) i osvojenim bodovima (102) za rookieje, koje je prethodno držao njegov suigrač Lemieux. Pored toga postao je najmlađim igračem koji je prešao granicu od 100 bodova u jednoj sezoni. Sveukupno, Crosby je sezonu završio kao šesti strijelac i sedmi asistent NHL lige. Od kanadskih igrača u NHL-u, bolji od njega bili su samo Joe Thornton i Dany Heatley. Tijekom cijele sezone vodio je tešku borbu s prvim izborom Washington Capitalsa iz 2004. godine, Alexom Ovečkinom u borbi za rookieja godine. Završio je drugi u poretku sa 102 bodova, naspram Ovečkinovih 106 i izgubio borbu za osvajanje nagrade Calder Memorial Trophy.

Crosby tijekom play-offa 2007. godine

Sezona 2006./07.[uredi | uredi kôd]

Nakon što su se prošle sezone Penguinsi odlučili za pomlađivanje momčadi, a to im se već sljedeće počelo isplaćivati. Karijeru je završio legendarni Mario Lemieux, a u prvi plan stigle su sve bolje mlade zvijezde: Crosby, Jevgenij Malkin, Jordan Staal i Marc-Andre Fleury. Crosby bio pokretač svih opasnih akcija i nastavio je tamo gdje je stao; prvi hat-trick u NHL-u postigao je visokoj pobjedi 8:2 nad Philadelphia Flyersima, 28. listopada 2008. godine. U prosincu 2006. Penguinsi su ostvarili i petu pobjedu u svih pet međusobnih susreta protiv Flyersa iste sezone. Junakom večeri bio je Crosby s jednim golom i pet asistencija. Šest Crosbyjevih bodova na jednoj utakmici, rekord je njegove dosadašnje karijere. Tim je učinkom bio izbio na prvo mjesto liste strijelaca u NHL-u s ukupno 47 bodova.[7] U siječnju 2007. po prvi puta u karijeri izabran je u početnu postavu na NHL All-Stars susretu koji se 24. siječnja održao u Dallasu.[8] I nakon All-Stara Crosby je nastavio pružati igre na visokoj razini, sa zgoditkom i tri asistencije srušio je na gostovanju Phoenix Coyotese.[9] U ožujku 2007. Crosby je i dalje bio vodeći strijelac lige, a u pobjedi nad NY Devilsima ostvario je asistenciju i svoj 104. bod u sezoni.[10] Crosby je na kraju sezone osvojio svoj prvi Hart Trophy, nagradu za najkorisnijeg igrača u sezoni. On je svoje Penguinse doveo do prvog doigravanja u šest godina te imao 120 bodova u 79 utakmica. Uz nagradu za najkorisnijeg igrača Crosby je osvojio i Art Ross Trophy za najboljeg strijelca u sezoni.[11]

Sezona 2007./08.[uredi | uredi kôd]

Crosby u borbi za pločicu s Marc-Édouard Vlasicem.

Kako je Pittsburgh prošle sezone stigao do prvog kruga play-offa, u novoj sezone cilj je bio otići korak dva ili čak sva tri koraka dalje. Crosby se nakon uvodne letargije s početka sezone, probudio i s dva pogotka vodio svoju momčad do pobjede u Torontu.[12] Krajem listopada 2007. prvi put otkako je postao profesionalni igrač, Crosby se vratio u Minnesotu. I bio je to povratak za pamćenje. Tri asistencije i pogodak za Crosbya u 4:2 pobjedi Penguinsa nad Wildom, čime je sudjelovao kod svakog pogotka svog kluba.[13] 13. studenog 2007. Crosby je u porazu njegovog Pittsburgha od New Jerseyja u svojoj 17. utakmici zaredom upisao barem bod.[14] Jednu od boljih utakmica sezone Crosby je odigrao prvog dana prosinca 2007. kada je Pittsburgh je kod kuće njegovom zaslugom slavio protiv neugodnog Dallasa. Crosby je postigao dva pogotka, ali je i oduševio gledatelje s nekoliko odličnih prodora, driblinga i dodavanja.[15] Pred kraj prosinca iste godine Pittsburgh je nakon produžetaka svladao Washington s 4:3. Ipak, svi su utakmicu promatrali kao dvoboj Crosbya i Ovečkina, a u tom dvoboju je bolje prošao Crosby. Sid the Kid je imao dvije asistencije i njegova momčad je pobijedila, dok je Ovečkin, zabio gol, ali se i ozlijedio pa nije mogao igrati u zadnjoj trećini.[16] U siječnju 2008. Crosby je izabran za startnu postavu napada Istočne konferencije na All-Staru u Atlanti, a ujedno je dobio i najviše glasova od svih igrača.[17] Međutim, nekoliko dana nakon što su izabrane postave Crosby je sredinom prve trećine protiv Tampa Baya ozlijedio gležanj, te je iznesen s terena od strane dvojice liječnika kluba i nije se više vraćao na led.[18] Nakon što je nešto više od šest tjedana Crosby pauzirao, vratio se na led upravo protiv Tampe. Iako ga nije bila jako dugo, Crosby je odmah u prvoj utakmici imao nekoliko odličnih prodora, a na kraju i asistenciju za vodeći gol Penguinsa.[19] Iako se u momčad bio vratio 4. ožujka, opet u dvoboju s Tampom, poslije samo tri odigrane utakmice ponovno su se pojavili problemi s istom ozljedom, a povratak je uslijedio krajem ožujka 2008. protiv NY Islandersa.[20] Početkom travnja protiv rivala iz Philadelphije Pittsburgh je, prvi put nakon 10 godina, osvojio Atlantic diviziju,[21] te je regularni dio sezone završio kao druga najbolja momčad Istočne konferencije.[22]

Pittsburghu je trebalo samo 14 utakmica da stignu do 12 pobjeda koliko ih treba da se uđe u finale. Bez poraza su prošli preko Ottawe, dok su im New York Rangersi i Philadelphia nanijeli svaki tek po jedan poraz. Crosby, je do finala Stanleyjeva kupa igrao fantastično i ubilježio je 21 bod od toga čak 17 asistencija i to u samo 14 utakmica,[23] a Penguinsi bili najbolja momčad Istočne konferencije, Međutim, Pittsburgh je u finalu ipak poražen od iskusnijih Detroit Red Wingsa.[24]

Sezona 2008./09.[uredi | uredi kôd]

Crosby je početkom nove sezone, 18. listopada 2008. u laganoj pobjedi protiv Toronta (4:1) postigao jedan pogodak, a u ostala tri je ugradio asistencije.[25] Time je u velikoj večeri stigao do jubilarnog 100. pogotka i 200. asistencije u 300. nastupu u NHL-u.[26] Krajem listopada Pittsburgh je gostovao u Phoenixu i ondje je poražen, a Crosby je odigrao prva dva perioda, a u trećem je samo dva puta izašao na led, te se nakon toga povukao u svlačionicu.[27] Kasnije je utvrđeno da je Crosby tek lakše ozlijeđen te je na vlastitu odgovornost već dva dana kasnije igrao protiv St. Louisa.[28]

Crosby u rukama drži Stanleyjev kup. Pokraj njega je suigrač Marc-André Fleury (lijevo).

Dva najbolja igrača Penguinsa, Crosby i Malkin, nastavili su sa sjajnim igrama iz prošle sezone i u ovu te donosili vrijeden bodove svojoj momčadi[29][30] Svoj prvi hat-trick pred domaćim navijačima u Mellon Areni krajem studenog ubilježio je Crosby, kada je Penguinse predvodio do pobjede nad New Jersey Devilsima.[31] S tih tri gola protiv Devilsa tada je došao je do brojke od šest u tadašnje posljednje tri utakmice, te ukupno 13 u sezoni, čime je bio najbolji strijelac svoje momčadi. Crosby je igrao u ponajboljoj formi karijere, te je početkom prosinca u Carolini u Raleighu upisao četiri asistencije,[32] a nekoliko dana kasnije u visokoj pobjedi 9:2 protiv NY Islandersa upisao tri asistencije.[33] U to vrijeme uslijedio je niz od devet utakmica bez postignutog pogotka. Crosby je za to vrijeme puno asistirao, a taj nesretan niz prekinuo je nakon što je jedan udarac Jevgenija Malkina, skrenuo u gol i donio pobjedu Pittsburghu protiv Buffala.[34] Penguinsi su tijekom siječnja muku mučili s pronalaskom prave forme,[35] a u dvoboju s Washingtonom Crosby je pet minuta prije kraja nezgodno pao u zaštitnu ogradu i otišao u svlačionicu.[36] Tijekom sezone posebno su se istaknuli dvoboji Pittsburgha i Washingtona, odnosno rivalitet između Crosbya i Ovečkina. Ipak, stanje bolnog koljena se popravilo, a nakon jedne utakmice pauze Crosby se vratio u momčad i predvodio suigrače do druge uzastopne pobjede, protiv NY Rangersa.[37] Također je u siječnju 2009. izglasan u startnu postavu Istočne konferencije na All-Staru u Montrealu, zajedno sa suigračem Malkinom.[38] Ipak, više zbog opreza nego zbog ozljede (nedovoljnog oporavka) Crosby je propustio All-Star utakmicu. Pittsburgh je u play-off 2009. ušao s četvrtog mjesta na Istoku, iako ta pozicija nije bila pravo stanje njihove momčadi jer su Penguinsi u svojim redovima imali dva od tri najefikasnija igrača lige (Malkin sa 110 bodova na prvom mjestu, Crosby sa 103 na trećem).[39] Dvojac Malkin-Crosby kroz cijeli play-off bio je neumoljiv,[40] posebno sam Malkin.[41] Penguinsi su se ponovo plasirali u finale Stanleyjeva kupa, kao također Detroit Red Wingsi. Prvi puta nakon 26 godina iste momčadi bile su u finalu dvije godine zaredom.[42] Pittsburgh je u sedam utakmica svladao Detroit, a Crosby je, pak, postao najmlađi kapetan koji je ikad dignuo Stanleyjev kup, i to nakon utakmice (7) u kojoj nije mogao pružiti svoj značajniji obol. Zbog ozljede koljena je, naime, napustio igru u drugoj trećini, a jer pokušaj povratka u trećoj nije bio uspješan prosjedio je ostatak susreta.[43]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

NHL[uredi | uredi kôd]

Nagrada Godina
Stanleyjev kup pobjednik 2009.
Art Ross Trophy 2007.
Lester B. Pearson Award 2007.
Hart Memorial Trophy 2007.
Prva NHL All-Star momčad 2007.
NHL All-Rookie momčad 2006.
Novak mjeseca listopad 2005.
NHL All-Star momčad 2007., 2008., 2009.[a]
Mark Messier Leadership Award siječanj 2007.
  • a Nije mogao nastupiti zbog ozljede.

Statistika karijere[uredi | uredi kôd]

Klupska statistika[uredi | uredi kôd]

Sezona Klub Liga   Regularna sezona   Doigravanje
OU G A Bod KM OU G A Bod KM
2003./04. Rimouski Océanic QMJHL 59 54 81 135 74 9 7 9 16 10
2004./05. Rimouski Océanic QMJHL 62 66 102 168 84 13 14 17 31 16
2005./06. Pittsburgh Penguins NHL 81 39 63 102 110
2006./07. Pittsburgh Penguins NHL 79 36 84 120 60 5 3 2 5 4
2007./08. Pittsburgh Penguins NHL 53 24 48 72 39 20 6 21 27 12
2008./09. Pittsburgh Penguins NHL 77 33 70 103 76 24 15 16 31 14
2009./10. Pittsburgh Penguins NHL 81 51 58 109 69 13 6 13 19 6
2010./11. Pittsburgh Penguins NHL 41 32 34 66 31
2011./12. Pittsburgh Penguins NHL 22 8 29 37 14 6 3 5 8 9
2012./13. Pittsburgh Penguins NHL 36 15 41 56 16 14 7 8 15 8
2013./14. Pittsburgh Penguins NHL 80 36 68 104 46 13 1 8 9 4
Sveukupno - QMJHL 121 120 183 303 158 22 21 26 47 26
Sveukupno - NHL 550 274 495 769 463 95 41 73 114 57

Reprezentacija[uredi | uredi kôd]

Godina Reprezentacija Natjecanje   OU G A Bod KM
2004. Kanada (juniori) SJP 6 2 3 5 4
2005. Kanada (juniori) SJP 6 6 3 9 4
2006. Kanada SP 9 8 8 16 10
Sveukupno - Juniori 12 8 6 14 8
Sveukupno - Seniori 9 8 8 16 10

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Nije Bing, ali je Crosby. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. travnja 2021. Pristupljeno 6. siječnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Pittsburghu Stanley Cup. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. lipnja 2010. Pristupljeno 6. siječnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Pingvini izabrali Lemieuxovog nasljednika
  4. NHL: "Vragovi" zasjenili Crosbyja, Jagr sredio Flyerse
  5. NHL: Crosby zabio, treći poraz Penguinsa
  6. NHL: Crosby odveo Penguinse iz "podruma"
  7. NHL: Crosby briljirao u pobjedi Penguinsa
  8. Sakic i Shanahan predvode Zapad i Istok
  9. Pingvini uništili Kojote
  10. Penguinsi nadoknadili tri gola zaostatka
  11. NHL liga nagradila najbolje
  12. Noć raspoloženih strijelaca
  13. Pittsburgh bolji od Minnesote, Atlanta iznenadila
  14. Nashville i Carolina uspješni u gostima
  15. Briljantna večer Crosbya i Parisea
  16. Crosby bolji od Ovechkina
  17. Objavljene momčadi za All Star
  18. Teška ozljeda Crosbyja
  19. Povratak Crosbyja, debi Forsberga
  20. Crosby ponovno na ledu
  21. Na Istoku i dalje neizvjesno
  22. A sada...po Stanley Cup
  23. Sudar svjetova za naslov
  24. Počinje novo NHL ludilo
  25. Hossa za pobjedu Red Wingsa
  26. Crosby s prvim golom do trojnega jubileja
  27. San Jose bolji i od Detroita, ozljeda Crosbya
  28. Veliki preokreti Toronta i Montreala
  29. Boston dočekao osvetu
  30. Rusi obilježili uzbudljivu veče
  31. Kada Crosby "poludi"...
  32. Montreal utišao Rangerse
  33. Večer raspoloženih strijelaca
  34. Crosby prekinuo sušu
  35. Nova zvijezda je rođena
  36. Ovečkin osvojio Pittsburgh
  37. Povratak Crosbyja, Penguinsi se bude
  38. Montreal ugošćuje najbolje
  39. Kreće borba za Stanley Cup
  40. Crosby + Malkin = fantazija
  41. Briljantni Malkin, Penguinsi prema finalu
  42. Novi konačni obračun Detroita i Pittsburgha
  43. Stanley Cup seli u Pittsburgh!

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]