Stjepan Tomislav Poglajen

Izvor: Wikipedija

Stjepan Tomislav Poglajen (Podgorač, Našice, 1906.1990.), hrvatski katolički svećenik, isusovac.

Poglajen je dugi niz godina živio pod lažnim identitetima djelujući u zemljama pod komunističkim režimom kao što su Slovačka, Sovjetski Savez, Kina i sl. Čitavo vrijeme tajno je obavljao svoju svećeničku službu, svjedočeći o progonu kršćana i životu "podzemne Crkve". Na Zapadu je postao poznat preko knjige God's Underground (Božje podzemlje) koju je objavio pod pseudonimom father George 1949. godine u Americi, a u kojoj je detaljno opisao svoje tajno djelovanje u teškim uvjetima komunističkoga režima.

Poglajen je rođen 1906. godine u Podgoraču kod Našica u učiteljskoj obitelji. Osnovnu školu je završio u Čepinu, gimnaziju u Osijeku i Travniku, a studij skolastike na isusovačkom kolegiju Vals u Francuskoj. Na glasovitom Katoličkom sveučilištu u Louvainu u Belgiji je završio studij teologije, te je za svećenika zaređen 1935. godine. Po povratku u domovinu Poglajen je obnašao različite službe.

Bio je urednik isusovačkog časopis "Život", u kojem je - između ostalog - krajem 1930.-ih godina opširno pisao protiv nacizma i protiv komunizma.[1]

Poglajen je bio vrlo aktivan u radu sa studentima u Hrvatskoj prije Drugoga svjetskog rata i početkom njega, ali zbog svog otpora nacizmu i komunizmu 1943. godine je prisiljen napustiti Hrvatsku. S majčinim prezimenom Kolaković otišao je u Slovačku, gdje se je pridružio slovačkim vojnim odredima, a kasnije kao časnik u Crvenoj armiji, sve vrijeme tajno obnašajući svoju svećeničku službu. 1948. godine je uhićen, zatvoren i mučen da bi naposljetku prebjegao na Zapad. Međutim Poglajen je i nakon toga nastavio svoje djelovanje u Kini i Indiji kao 'profesor Yoris.

Za protivnike Boga i čovjeka on je bio "međunarodni špijun", na kojega su pokušavali nekoliko puta izvršiti atentat, pa je zbog toga morao živjeti u velikome oprezu i konspirativnosti. U Slovačkoj, najbliži Poglajenovi suradnici, članovi "Kolakovićevih obitelji" koji su kao podzemna Crkva nadživjeli komunizam, smatraju Poglajena vizionarom i junakom evangelizacije, svojim duhovnim učiteljem i kandidatom za oltar.

Niko Kostanić snimio je o Poglajenu dokumentarni film Božje podzemlje Stjepana Poglajena.[2][3]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • "Božje podzemlje - Ispovijest o progonu vjere u komunizmu", Verbum, Zagreb, 2006.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Josip Kajinić. Listopad 2010. "Stjepan Tomislav Poglajen o nacionalsocijalizmu u časopisu Život (1937. – 1941.)". Časopis za suvremenu povijest, Vol.42 No.2
  2. Dani kršćanske kultureArhivirana inačica izvorne stranice od 22. travnja 2017. (Wayback Machine) Raspored manifestacija 2017. godine (pristupljeno 22. travnja 2017.)
  3. Dani kršćanske kulture 2017. - više o filmu. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. travnja 2017. Pristupljeno 23. travnja 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)