Stranka Colorado (Urugvaj)

Izvor: Wikipedija
Stranka Colorado
Predsjednik Max Sapolinski
Osnivač Fructuoso Rivera
Osnovana 17. rujna 1836.
Sjedište Martínez Trueba 1271, Montevideo
Država djelovanja Urugvaj
Ideologija liberalizam
Politički položaj politički centar
desni centar
Zastupnički dom
13 / 99
Senat
4 / 30
Službene boje      crvena
     žuta
Službena stranica

Stranka Colorado (špa. Partido Colorado, PC), poznata i kao Crvena stranka je politička stranka u Urugvaju. Stranka se nalazi pod vodstvom Maxa Sapolinskog. Stranka se trudi ujediniti umjerene i liberalne skupine te neke socijaldemokratske skupine.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnovana je 17. rujna 1836. u Montevideu te tako s Narodnom strankom strankom čini jedine dvije stranke koje datiraju iz 19. stoljeća. Neki od glavnih povijesnih lidera su Fructuoso Rivera, Venâncio Flores, José Batlle y Ordóñez, Luis Batlle Berres, Jorge Pacheco Areco, Juan María Bordaberry, Julio María Sanguinetti i Jorge Batlle.

Stranka je u prošlosti bila najviše izabirana stranka u urugvajskoj povijesti s gotovo neprekidnom dominacijom u 20. stoljeću. Od svog osnutka, pa sve do danas, njihov tradicionalni suparnik je konzervativna Narodna stranka (još nazivana i Bijela stranka).

Rezultati[uredi | uredi kôd]

Na nacionalnim izborima 2004. godine osvojili su 10 mjesta u Zastupničkom domu te 3 u Senatu. Njihov tadašnji predsjednički kandidat, Guillermo Stirling, osvojio je 10.4 % glasova. Na nacionalnim izborima 2014., osvojili su 13 mandata u Zastupničkom domu i 4 u senatu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]