Suzavac

Izvor: Wikipedija
Dimljenje suzavca u palestinskim nemirima u Izraelu 2014. godine.

Suzavac je vrsta nesmrtonosnog kemijskog oružja i zajedničko ime za skupinu otrovnih tvari koje raspršene u niskim koncentracijama uzrokuju suzenje, bol u očima i nemogućnost držanja otvorenih očiju. Najvažniji suzavci su kloroacetofenon, orto-klorobenziliden-malononitril (CS) i dibenz-oksazepin (CR).[1] Najčešće ga rabi policija, uglavnom za smirivanje nereda i naslinih prosvjeda, i vojska u vojnim operacijama i bliskoj borbi.

Skupina ovih bojnih otrova naziva se suzavci ili nadražljivci te obuhvaćaju bezbojne krutine visoka vrelišta s okusom na papar ili gorki badem. Raspršuju se bombama ili raspršivačima, u obliku dima ili čvrstog aerosola. Zaštitna maska uspješno štiti od nadražljivaca, a dekontaminacija se provodi pranjem nadraženih dijelova tijela alkalnim i kloraktivnim otopinama te provjetravanjem kontaminiranih prostora.[2]

Suzavci trenutno i kratkotrajno nadražuju oči i dišne putove ne izazivajući trajne posljedice.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Natuknica suzavac u mrežnom izdanju LZMK Opće i nacionalne enciklopedije (proleksis.lzmk.hr), pristupljeno 17. veljače 2018.
  2. Natuknica nadražljivci u mrežnom izdanju LZMK Hrvatske enciklopedije (www.enciklopedija.hr), pristupljeno 17. veljače 2018.
  3. Natuknica sȕzavac u mrežnom izdanju Hrvatskog jezičnog portala (hjp.znanje.hr), pristupljeno 17. veljače 2018.