Svjetleća dioda

Izvor: Wikipedija
Svjetleće diode.
Plave svjetleće diode.

Svjetleća dioda ili LED (skr. od engl. light-emitting diode) je poluvodički elektronički element koji pretvara električni signal u optički (svjetlost). Propusno polarizirana svjetleća dioda emitira elektromagnetsko zračenje na način spontane emisije uzrokovane rekombinacijom nosilaca električnoga naboja (elektroluminiscencija). Elektroni prelazeći iz vodljivog u valentni pojas, oslobađaju energiju, koja se dijelom očituje kao toplina, a dijelom kao zračenje. Boja emitiranog svjetla ovisi o poluvodiču, kao i o primjesama u njemu i varira od infracrvenog preko vidljivog do ultraljubičastog dijela spektra.

Izrađuju se od galija, arsena i fosfora (GaAsP), gdje se omjerom arsena i fosfora određuje širina zabranjenoga pojasa i time posredno frekvencija zračenja, ili pak, za heterostrukturne izvedbe pogodne za optičke komunikacije, od istih elemenata uz dodatak indija.

Primjenjuje se najčešće kao indikator, na primjer na komandnim i signalnim pločama uređaja i strojeva ili kao alfanumerički pokazivač na zaslonima džepnih kalkulatora, zatim za ukrasno osvjetljenje te u industriji zabave, za signalnu rasvjetu za bicikle, automobilska svjetla, kao dijelovi za daljinski prijenos signala u upravljačkim krugovima, na primjer kod televizorskih daljinskih upravljača. Veliko područje primjene imaju i u optičkim komunikacijama, gdje služe za prijenos podataka na kraće udaljenosti multimodnim optičkim vlaknom.[1]

Tehnologija[uredi | uredi kôd]

Svojstva[uredi | uredi kôd]

  1. jakost svjetlosti ovisi o struji
  2. valna duljina svjetlosti
  3. kut zračenja
  4. maksimalni napon polarizacije
  5. maksimalna struja diode

Primjene[uredi | uredi kôd]

Za klasifikaciju raznih vrsta bijelog svjetla koristi se pojam “temperatura boje”. Temperatura boje mjeri se u Kelvinima (K). Što je vrijednost u Kelvinima niža (2600 Kelvina), to je temperatura boje toplija (više žuto-crvena). I suprotno, što je vrijednost viša (6000 Kelvina), to je temperatura boje hladnija (više bijelo-plava).[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. svjetleća dioda (LED), [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2016.
  2. Staff of Art Rasvjeta hr. Kako ispravno osvjetliti dnevnu sobu?. Pristupljeno 21. siječnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

mogućnosti spajanja LE dioda

Nedovršeni članak Svjetleća dioda koji govori o elektronici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.