Vinkovačke jeseni

Izvor: Wikipedija
Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni, tradicijski su godišnji hrvatski folklorni festival u Vinkovcima s međunarodnim sudjelovanjem, najveća europska manifestacija tradicijske kulture. Održava se u rujnu, uoči početka jeseni.

Prve Vinkovačke jeseni održane su u rujnu 1966., te su ubrzo nakon toga postale jedan od najpoznatijih festivala ovakve vrste u cijeloj Hrvatskoj. U prvome planu ovoga festivala njega je narodnih plesova, nošnji i običaja radi očuvanja kulturne baštine.

Općenito[uredi | uredi kôd]

U danima trajanja festivala predstavlja se raznovrsnost folklora u Slavoniji, te inozemnomi folkloru koji na njemu sudjeluje. Pozornica je vrijeme trajanja festivala privremeno napravljena, te je zamišljena kao pozornica na otvorenome. Kostimi i scenografija su tematski, pa u tome dolazi ljepota oblika i boja nošnji, te zvukova tamburica i gajdi u prvi plan.

Sastavnice[uredi | uredi kôd]

  • Svečani mimohod – Najposjećenija priredba tijekom Vinkovačkih jeseni. Svečani mimohod je zapravo skupina ljudi koja ide ulicama Vinkovaca, te pri tome promatra napredovanje mimohoda. Povorka konjanika i konjskih zaprega kreće se ispred povorke ljudi.
  • Najveće kolo - Svi sudionici manifestacije, ali i posjetitelji na kraju Svečanog mimohoda plešu kolo. Osim u Vinkovcima, najveće se kolo pleše i u brojnim inim gradovima: ono je simbol nastojanja hrvatskoga naroda u očuvanju bogate povijesti i kulturne baštine. Kolo je i velika turistička atrakcija, posebice u Gradu Zagrebu gdje se pleše na Trgu bana Jelačića.[1]
  • Smotra izvornoga hrvatskoga folklora – Smotra započinje nakon Svečanog mimohoda, te traje dva dana. Na smotri prvo nastupaju dva KUD-a iz Vinkovačkog kraja koja su imala najuspješniji nastup na Folklornim večerima, a nakon toga nastupaju svi ostali KUD-ovi iz cijele Hrvatske.
  • Folklorne večeri – Na Folklornim večerima pjevaju se pjesme iz cijele zemlje. Folklorne večeri namijenjene su za stare i nove KUD-ove.
  • Šokački divani – Priredba kojoj je zadatak prikazati nekadašnji način života Slavonaca, te podsjetiti na to kako se prije u Slavoniji živjelo.
  • Hip-Hop na Orionu - Priredba u organizaciji Udruge Hip-Hop VK koja predstavlja urbani skok u moru kulturnih događanja, a nastupaju breakdance skupine, reperi, DJi i plesači iz cijele Slavonije.
  • Dječje Vinkovačke jeseni - održavaju se tjedan dana prije Svečanoga mimohoda[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Večernji.hr – Miroslav Flego: »U mimohodu 49. vinkovački jeseni prodefiliralo 77 folklornih skupina«, pristupljeno 9. listopada 2014.
  2. Krešić Milanović, Ines: Više od 2500 malih folkloraša na Dječjim vinkovačkim jesenima magazin.hrt.hr. Hrvatska radiotelevizija. Objavljeno 11. rujna 2022. Pristupljeno 14. studenoga 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]