Vizni sustav

Izvor: Wikipedija

Vizni sustav je sustav izdavanja uvjetnih dozvola prelaska državne granice strancima za potrebe njihovog boravka na teritoriju određene države. Država uređuje svoj vizni sustav prema interesima države spram određene države stranca. Vizni sustav Republike Hrvatske je uređen Uredbom o viznom sustavu ("Narodne novine", broj 54/2012.) i Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o viznom sustavu ("Narodne novine", broj 38/2013.). Ulaskom u Schengenski prostor Hrvatska je započela primjenu Viznog sustava Schengenskog prostora.

Viza[uredi | uredi kôd]

Viza je dokument, kojim se daje dozvola ulaska, boravka ili tranzita stranog državljanina na teritorij određene države, koja mu izdaje vizu. Viza se upisuje (ili lijepi kao naljepnica) u putovnicu stranog državljanina, ili se izdaje kao poseban dokument u obliku obrasca, koji je nužno predočiti prilikom ulaska u državu.

Vrste viza[uredi | uredi kôd]

Postoji nekoliko vrsta viza:

  • putna viza
  • tranzitna viza
  • zrakoplovno-tranzitna viza
  • grupna viza
  • diplomatska viza
  • službena viza

Pregled viznog režima za hrvatske državljane[uredi | uredi kôd]

Ovo je grafički pregled karte svijeta, na kojoj su dane informacije za o viznom režimu za hrvatske građane. Hrvati imaju punu slobodu kretanja u državama Europske Unije i Europskog gospodarskog prostora. Za gotovo cijelo područje Srednje i Južne Amerike, zemlje zapadnog Balkana, Ukrajinu, Bjelorusiju, Tursku, Japan te više zemalja Srednje i Jugoistočne Azije Hrvati ne trebaju vizu za turističke posjete. Neke od zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Južne Koreje ne traže vizu, ali prije puta potrebno je napraviti prijavu preko njihovih elektroničkih sustava za autorizaciju putovanja. Za veliki broj država Afrike i Azije Hrvatski građani vizu mogu zatražiti pri samom dolasku na njihove granice ili zračne luke. Drugi dio ponajviše afričkih i azijskih država poput Konga, Etiopije, Južnog Sudana, Obale Bjelokosti, Indije te Mjanmara, za ulazak na njih teritorij izdaju vize elektroničkim putem.

Osim putovnice, hrvatski građani mogu koristi svoje valjane osobne iskaznice za ulazak u države kojima imaju punu slobodu kretanja (EU, EEA, Švicarska). Nadalje, Hrvatima je omogućeno korištenje osobne iskaznice za ulazak u susjedne države, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru , te Europske mikrodržave Andoru, Monako, San Marino i Vatikan. Treba napomenuti da građani Europske Unije u Republiku Kosovo mogu ući samo s biometrijskim osobnim iskaznicama. Što znači da se to odnosi samo na hrvatske državljane koji posjeduju drugu generaciju elektroničke Osobne iskaznice koja se je počela izdavati 3. kolovoza 2021. godine.

Vizni režim za hrvatske državljane
Karta viznih režima za hrvatske građane

██ Hrvatska

██ Puna sloboda kretanja

██ Djelomična sloboda kretanja

██ Viza nije potrebna

██ ESTA / eTA

██ Izdavanje vize na granici

██ Potrebna viza

██ Online viza, eVisa, eVisitor

██ Posebna dozvola

██ Nepoznati vizni režim

Pveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]