Zviždari

Izvor: Wikipedija
Zviždari
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Lagomorpha
Porodica:Ochotonidae
Thomas, 1896
Rodovi
vidi tekst
Baze podataka

Zviždari (Ochotonidae), porodica dvojezubaca koja obuhvaća samo jedan živi rod, to su zviždari (Ochotona), s podrodovima Ochotona, Pika i Conothoa i možda europski fosilni rod Prolagus,[1] koji se danas svrstava u vlastitu porodicu zviždolikih dvojezubaca.

Zviždari i njihovi srodnici zečevi (Leporidae), dugo su zbog sličnog načina života držani glodavcima, za razliku od kojih su isključivo biljožderi koji uz glodnjake imaju i male zaglodnjake. Za razliku od zečeva koji su izvorno po svim kontinentima osim Australije gdje su naknadno uvezeni, zviždarima su autohtoni samo u Aziji i Sjevernoj Americi.

Zviždari su malene životinje okruglih ušiju koji su svoje ime dobili zbog svog zviždukavog glasanja. Vidljivih repova nemaju, kao što to imaju zečevi. Smatra se da su zviždari u Sjevernu Ameriku došli tijekom ledenog doba preko Beringovog tjesnaca. Od dvije vrste koje su prešle na američki kontinent, Ochotona collaris se naselila na Aljaski i kanadskom Stjenjaku, a Ochotona princeps je došla sve do Rocky Mountainsa u SAD-u.

Zviždari nastanjuju najnepristupačnije planinske krajeve (Himalaja, Pamir, Stjenjak i slično) gdje se mogu kriti po rupama u stjenama. Zimu provode po skloništima u stijenju, a kako zimi ne hiberniraju, tijekom ostatka godine moraju prikupljati biljnu hranu kako bi uspjeli preživjeti tijekom oštrih dugih zima.

Rodovi[uredi | uredi kôd]

  • Ochotona Link, 1795
  • Prolagus Pomel, 1853 †. Ovaj rod se klasificira i u vlastitu porodicu Prolagidae, a živjeli su u Europi i bili nalik zviždarima.

Države u kojima žive zviždari[uredi | uredi kôd]

Vrsta O. nubrica živi na Himalajama, a O. macrotis po cijeloj Himalaji i Pamiru.[2]
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Zviždari
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Ochotonidae

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Fossilworks Prolagus. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. travnja 2015. Pristupljeno 1. ožujka 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Which Pikas Live Where

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]