Suradnik:Argo Navis/Ophođene promjene

Izvor: Wikipedija
Inačica 4782464 od 2. listopada 2016. u 22:49 koju je unio Ivi104 (razgovor | doprinosi) (→‎Patroliranje: premjestanje u premještanje)

Ovo je esej. Ovo nije ni politika ni smjernica. Izražava stavove i zamisli nekih Wikipedijanaca, ali ne mora imati širu potporu. Slobodno ažurirajte ovu stranicu prema potrebi ili koristite stranicu za razgovor kako biste predložili veće promjene.

Nepregledane promjene obilježene su crvenim uskličnicima

U hrvatskoj wiki-zajednici, pojam "Patroliranje" ima 2 značenja:

  1. Pregledavanje Nedavnih promjena (može raditi svatko)
  2. Označavanje promjena pregledanim ("patroliranje" u užem smislu, mogu raditi samo administratori i patroleri)

Osim administratora, kojima je to obaveza, i ostali suradnici wikipedije mogu pregledavati nedavne promjene. No, problem kod pregledavanja promjena je taj što je nemoguće znati je li netko to napravio prije vas i zaključio da je promjena u redu. Zbog toga se svaka promjena pregleda na desetke puta od isto toliko suradnika, a da suradnici nikad ne mogu znati jesu li oni prvi ili 101. koji su je pregledali.

Patroliranje

Administratorima i patrolerima pregledavanje promjena olakšava označavanje pregledanih promjena. Ova je funkcija na raspolaganju administratorima i patrolerima. Kod svake promjene članka, wikipedija tu promjenu označava nepregledanom. Promjena će takva i ostati dok je neki od administratora ili patrolera ne označi pregledanom.

U odnosu na ostale suradnike, administratori i patroleri imaju nešto naprednije sučelje kod pregledavanja nedavnih promjena.

Prva je razlika na samoj stranici "Nedavnih promjena" gdje je svaka nepregledana promjena označena crvenim uskličnikom (!). Crveni uskličnici označavaju nepregledane promjene.

   Napomena.
Skrivanjem pregledanih promjena iz NP nestaju i sve evidencije (brisanje, premještanje, blokiranje...). Ako filtrirate pregledane promjene, a želite provjeriti i evidencije, možete ih zasebno pratiti na Posebno:logs.

Klikom na "sakrij provjerene promjene", pojavljuje se novi popis nedavnih promjena, na kojem su filtrirane sve pregledane promjene, pa ostaju samo nepregledane, one sa crvenim uskličnicima. Poveznica "sakrij provjerene promjene" je vidljiva i ostalim suradnicima, ali joj je funkcija onemogućena, pa se običnim suradnicima na posebno:RecentChanges uvijek pojavljuju sve promjene (bile one pregledane ili ne).

Kod pregledavanja dviju sukcesivnih verzija članka (bilo da ste do te stranice došli preko NP ili iz popisa starih izmjena članka), ako ta promjena jos nije pregledana, postojati će poveznica "označi pregledanim". Promjene koje su već pregledane, neće imati poveznicu "označi pregledanim".

Klikom na poveznicu "označi pregledanim", ta se promjena označava kao pregledana, a wikipedija vas vodi na stranicu na kojoj velikim slovima piše "Pregledano". Posljedica označavanja promjene pregledanom je da iz NP nestaje crveni uskličnik ispred pripadajućeg retka.

Prednosti patroliranja

Osnovna prednost patroliranja je ušteda vremena. Iako dodatni klik znači gubitak od najmanje 3 sekunde do nekoliko minuta ili više (ovisno koliko je patroleru ili administratoru potrebno za usporedbu i provjeru inačica) za jednog administratora ili patrolera, on znači i mnogo veću uštedu ostalim administratorima i patrolerima. Već prvi sljedeći administator ili patroler će uštediti najmanje 5-10 sekundi čak i za najjednostavniju promjenu, a ako to pomnožite s brojem aktivnih administratora i patrolera koji pregledavaju NP, ukupna ušteda na vremenu je vrlo velika!

Također, u slučaju da kada jedan administrator ili patroler poskida 90 - 95% crvenih uskličnika, preostalih 5 - 10% jasno daju do znanja ostalim administratorima i patrolerima koje su promjene sporne, pa ih netko od ostalih admina ili patrolera time lakše može uočiti u gomili, pregledati, eventualno ispraviti članak te na koncu označiti promjenu pregledanom.

Automatsko patroliranje

Promjene koje se automatski označavaju pregledanim su:

  • one koje naprave administratori (što je i logično jer ih je zasigurno pregledao barem jedan administrator),
   Napomena
Klikanje na "[ukloni]" označava promjenu pregledanom.
Klikanje na "ukloni ovu izmjenu" ne označava promjenu pregledanom.
  • promjene uklonjene (revert) klikom na poveznicu "[ukloni]". Primjer: Ako netko napravi 17 promjena u seriji, a administrator ili patroler ih poništi klikom na "ukloni", svih 18 će biti označene kao pregledane.
  • promjene patrolera
  • promjene automatski patroliranih suradnika

Redoslijed patroliranja

Neki administratori sustavno pregledavaju NP i prate sve promjene (zadnjih 100, 200, 500 ili čak sve u zadnjih 30 dana, do max 5000 promjena), dok se drugi bave ostalim administratorskim obavezama i tek ponekad svrate na popis zadnjih 50 promjena, te poskidaju par crvenih uskličnika.

Ne postoji jedinstvena preporuka o redoslijedu pregledavanja koje bi se svi trebali držati. Optimalno rješenje je podjela posla - većina administratora bi trebala patrolirati od novijih neprovjerenih promjena prema starijima i pregledavati što veći broj promjena, dok bi jedan ili dva administratora igralu ulogu "čistača", tj. provjeravali malo starije promjene, koje su još uvijek označene kao "neprovjerene", te ih "čistiti" i polako pomicati datum od kojeg im se prikazuju promjene prema naprijed.

Cilj većinske grupe administratora i patrolera je patroliranjem najnovijih promjena, pa je poželjno to raditi od vrha. Pregledavanjem najnovijih promjena, skratiti ćete popis nepregledanih članaka svima u "patroli", bez obzira prate li popis promjena u zadnja 24 sata ili 30 dana. Označavanjem promjene stare 7 dana kao "pregledane", uštediti ćete vrijeme samo onim suradnicima koji imaju duži opseg praćenja ("čistači").

Pregledavanje novih članaka

Na nedavnim promjenama možete naći i nove članke. Pregledavanjem novog članka, zapravo pregledavate njegovu prvu verziju. U slučaju da je novi članak preusmjerenje na već postojeći, poveznica vas vodi na stari članak, u cijem donjem desnom kutu se nalazi mala poveznica poveznica "[Označi ovaj članak pregledanim]". Klikom na nju, označavate preusmjerenje pregledanim.

Nove članke možete pregledavati i iz automatskog popisa na Posebno:Newpages. Tamo ćete nepregledane članke prepoznati po žutoj boji pozadine.

Napomene

Pregledavaju se promjene, ne članci! Nemoguće je označiti cijeli članak provjerenim iz jednostavnog razloga što članci ni ne mogu biti pregledani ili nepregledani. Pregledavaju se isključivo promjene koje mogu biti prihvaćene kao dozvoljene ili ne.

Vidi i