Povijest hokeja na travi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Korijeni[uredi VE | uredi]

Hokej na travi je najstarija znana igra sa štapom (palicom) i loptom.

Povijesni spisi kazuju da su starovjeke civilizacije još igrale tu igre, ali ne postoji jedinstveni pokazatelje gdje i kad se točno počelo igrati ovu igru.

Četiri tisuće godina stari crteži nađeni u grobnicama Beni-Hasena, u dolini rijeke Nila, u Egiptu prikazuju ljude kako igraju ovu igru.

Ini tragovi kazuju da su i Arapi, Grci, stari Rimljani, Perzijanci, Etiopijanci, kao i Azteci igrali vlastitu inačicu ove igre.

U srednjem vijeku je zabilježeno i da se igrala francuska inačica ove igre, zvana hoquet.

Od ostalih igara koje se može smatrati istovjetnicama/pretečama/srodnicama hokeja na travi su hurling i shinty.

Povijesni pregled[uredi VE | uredi]

U siječnju 1896. Franjo Bučar objavljuje članak u časopisu "Gimnastika" «Hokej na ledu» čiji je naslov ne odgovara temi, jer su opisana pravila i taktike za hokej na travi. Prevedena pravila je objavio 1920. u 8 novinskih članaka u "Zagrebačkom tjedniku".
Prva utakmica je odigrana u Samoboru 30. kolovoza 1908. između ekipa športskih (sokolskih) društava "Šišmiš" i "SSK Concordia".
Od jeseni 1933. hokej na travi redovito se igrao u školama. Jugoslavenska federacija Hokeja nastala je u Zagrebu 15. travnja 1936.
Nakon pauze od 1942-45. u Hrvatskoj ima ekipa u više mjesta (Zagreb, Karlovac, Kutina, Zabok, Krapina, Osijek, Šibenik, Drniš, Konjšćina, Borovo, Sv. Ivanu Zelina, Sv. Križu Začretju). Na 8. Mediteranskim igarama u Splitu reprezentacija je osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju.
Popularnosti je pridonijela knjiga trenera Fedora Radoslava iz 1952. "Hokej na travi" na 112 stranica sa 45 slika/ilustracija i Živko Radan 1966. na 392 stranice.

Suvremeni hokej na travi u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Hokej na travi u Hrvatskoj je nepopularan šport. Postoji liga, ali klubovi se nalaze isključivo u par gradića i gradu Zagrebu. Tako u Hrvatskoj postoje klubovi: Hokejski klub AKADEMIČAR MLADOST Hokejski klub JEDINSTVO Hrvatski akademski hokejski klub MLADOST Hokejski klub ZAGREB Hokej klub ZELINA Hokej klub VIKTORIA Hokejski klub PETRINJA Hokej klub ŠIŠMIŠ Hokej klub ZRINJEVAC Hokejski klub TREŠNJEVKA Hokejski klub MARATHON Športski hokej klub CONCORDIA

Revolucija sa sintetikom[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]


Field hockey pictogram.svg Nedovršeni članak Povijest hokeja na travi koji govori o hokeju na travi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.